12 років тому загинув бр. Роже Шюц, засновник спільноти Тезе
  • Срд, 16/08/2017 - 17:58

«Свою справжню християнську ідентичність я віднайшов, коли зумів у собі самому примирити віру свого походження з католицьким таїнством, з ніким не розриваючи сопричастя», – стверджував бр. Роже Шюц, засновник всесвітньо відомої екуменічної спільноти в Тезе у Франції. Цими словами можна підсумувати його життя, яке трагічно перервалося 12 років тому, 16 серпня 2005 року, внаслідок нападу неврівноваженої жінки, скоєного під час молитви вечірні в храмі Примирення.

Брат Роже присвятив своє життя примиренню між християнами, насамперед, між протестантами й католиками. Син швейцарського протестантського пастора, 1940 року він прибув до Франції, батьківщини своєї матері, з думкою заснувати спільноту, фундаментальними цінностями якої будуть простота й доброзичливість у вірності Євангелію.

Коли вибухнула друга світова війна, Роже відчув покликання не лише до молитви, але й до наслідування своєї бабусі по материнській лінії, яка під час першої світової війни допомагала постраждалим від конфлікту. Неподалік славного монастиря Клюні, що відіграв важливу роль в історії монашества, в місцевості Тезе, він знайшов помешкання, де розпочав допомагати біженцям.

Так започаткувався духовний шлях, який з бігом десятиріч збагатився новими членами, яких сьогодні нараховується коло сотні. Вони належать до різних конфесій та походять із 30 країн світу. Осередок Тезе став полюсом притягання для молоді, з якою бр. Роже любив зустрічатися, присвячуючи багато часу слуханню.

«Думаю, що найпромовистішими словами його життя були “примирення”, “мир” і “сопричастя”. Його фундаментальне послання звучить: Якщо Бог – це любов, то християни повинні бути свідками сопричастя та примирення, а не поділів. Він постійно закликав жити примиренням, бути його свідками в цьому світі, де це не завжди легко дається», – зазначив у коментарі для Радіо Ватикану, присвяченому річниці загибелі засновника, член спільноти бр. Шарль Ежен, підкреслюючи, що саме це намагаються чинити послідовники брата Роже.

Як вже було згадано, одним з переконань засновника спільноти в Тезе була важливість вміння почути молодь. Він згадував, що коли сам був підлітком, то йому бракувало саме цього: можливості висловитися та бути вислуханим. «Тепер, коли старіємося, мусимо ставати людьми, які слухають молодь», – говорив він.

«Для нас, – зауважив брат Шарль, дуже важливий цей приклад, який нам залишив брат Роже. Ми не повинні бути духовними вчителями, які кажуть молодим людям: “Ти повинен так і так чинити”, але бути, насамперед, людьми слухання. А вже тоді стане можливим розпізнавання життєвої дороги».

Як і щороку, протягом літа молодь з усього світу збирається в Тезе на тижневі зустрічі. Програмою передбачено молитву, роздуми над Святим Письмом, тематичні зустрічі на теми, що стосуються зв’язку між вірою та життям, заанґажування у суспільне та церковне життя, мистецтва. Провідною думкою цьогорічних зустрічей є «Відкривати шляхи надії».

Щодо духовного шляху, який пропонується молоді, брат Шарль Ежен зауважив: «Потрібно відкривати, що також молитва – це проста дійсність. Ми не повинні вишукувати у вірі та в молитвах якихось надзвичайних речей. Також  молитва споглядання, в якій важливу роль відіграє тиша, є шляхом, доступним для кожного з нас, тому що Бог не вимагає від нас чогось надзвичайного, але запрошує перебувати в простих стосунках з Ним, які здійснюються в тиші».