13 грудня – молитва за Главу УГКЦ та збір коштів для фонду «Андріїв гріш»
  • Пон, 09/12/2019 - 15:50

Згідно з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся цього року в Римі, з нагоди свята апостола Андрія Первозваного в УГКЦ встановлено День загальноцерковної молитви в наміренні Отця і Глави УГКЦ та особливих ситуацій УГКЦ.

Цього дня або ж за рішенням правлячих ієрархів іншого дня проводиться загальноцерковний збір коштів для фонду «Андріїв гріш», який призначений для реалізації душпастирських і соціальних ініціатив. 

Долучитися до ініціативи можна в такий спосіб: у день апостола Андрія Первозваного прийти до своїх храмів і помолитися за Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава та скласти пожертву на «Андріїв гріш», кошти з якого будуть використані для благодійної діяльності Отця і Глави УГКЦ.

«Завданням Глави Церкви є допомогти тим, які найбільше цієї допомоги потребують. Такими ресурсами, засобами служіння Глави Церкви для найбільш потребуючих є фонд «Андріїв гріш». Складаючи пожертви на цей фонд, ви допомагаєте особисто не Главі Церкви, а даєте в його руки елементи швидкого служіння і реагування, елементи швидкої невідкладної допомоги для тих, хто є в найбільшій нужді та потребі», – сказав Предстоятель у відеоролику, присвяченому цій темі.

Досі кошти, отримані із вищезгаданого збору пожертв, використовували для підтримки структур УГКЦ на місійних теренах. Проте у вересні минулого року Синод Єпископів нашої Церкви вирішив, беручи до уваги виклики, що стоять перед українським суспільством, спрямувати кошти «Андрієвого гроша» на пасторально-соціальні проєкти в Україні. Така переорієнтація ресурсів допоможе УГКЦ ефективніше провадити пасторальну діяльність, зокрема на сході країни.

Блаженніший Святослав упродовж останніх років багато разів у різний спосіб надавав допомогу потерпілим унаслідок воєнних дій, – як через осіб, безпосередньо заангажованих у соціальній сфері (військових і лікарняних капеланів, соціальних працівників), – так і особисто. До нього приходили і приходять люди, які потребують люблячої материнської підтримки з боку Церкви. Об’єднавши свої пожертви, Церква зможе ефективно і якісно допомагати потребуючим.

Закликаємо  духовенство нашої Церкви проявити конкретний вимір сопричастя та солідарності і роз’яснити належним чином вірним УГКЦ завдання та значення цієї благодійної ініціативи.

Ласкаво просимо зібрані пожертви передати через ваших економів до Економату Патріаршої курії. Ми були б дуже вдячні, якщо б ви змогли надіслати зібрані кошти до початку лютого 2020 року. Це допомогло б нам ефективніше планувати розподіл коштів, який відбувається за колегіальним рішенням правління Фонду, до складу якого входять Блаженніший Святослав та призначені ним радники.

«Складаючи пожертву на «Андріїв гріш» та молячись за  Главу УГКЦ, ми підтримуємо нашу Церкву на загальноцерковному рівні і виявляємо нашу свідомість, що Церква не обмежується лише власною парафією чи приналежністю до своєї єпархії/екзархату, а є спільнотою віруючих у Христа, які вміють підтримати один одного на різних рівнях»

Запрошуємо поділитися (development@ugcc.org.ua) цікавими і творчими ініціативами, як ця акція була підтримана у вашій парафії. Найцікавіші розповіді будуть висвітлені на офіційному ресурсі УГКЦ та за допомогою соціальних мереж: #Андріїв_гріш, #підтримую_ініціативи_Патріарха