150-ліття Львівського Лікарського Товариства
  • Птн, 20/10/2017 - 14:10

Вранці 19 жовтня, повідомляє сайт Львівська Архиєпархія РКЦ з подячної св. Меси в Митрополичій Базиліці розпочалися заходи, присвячені 150-літтю Львівського Лікарського Товариства. Від імені архієпископа Мечислава Мокшицького, котрий в ці дні перебуває з душпастирським візитом за кордоном, численно присутніх у катедрі лікарів з України та з-за кордону привітав єпископ-сеньйор Мар’ян Бучек, котрий очолив Євхаристію і виголосив проповідь. Більшість гостей приїхали з Польщі та з польських медичних середовищ різних країнах світу. Святкування відбуваються з ініціативи голови Товариства польських лікарів Львівщини Евеліни Грицай-Маланіч.

Його Ексцеленція зазначив, що славу львівській медицині принесли лікарі, котрі були представниками багатьох народів та належали до різних віровизнань чи взагалі були невіруючими. Вони лікували й лікують хворих, не питаючи якої вони національності та в якому храмі моляться. Єпископ Бучек згадав зокрема, як психіатри з лікарні, що по вул. Кульпарківській, врятували від важкої недуги колишнього повстанця і художника Адама Хмельовського, котрий став св. братом Альбертом. Єпископу Мар’яну Бучеку судилося стати пацієнтом о. доктора Генріха Мосінга.

Після завершення св. Меси єпископ Мар’ян Бучек очолив заупокійні молитви біля пам’ятника львівським професорам на Вулецьких пагорбах та на Польському військовому меморіалі на Личаківському цвинтарі, де зокрема поховані медики. На Вулецьких пагорбах молитву виголосив також о. Сергій Білоконь, відповідальний за референтуру медичного капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ. Вінки і квіти були покладені також на Меморіальному комплексі воїнів УГА та на могили українських воїнів, загиблих в АТО.

У молитовних заходах з участю медиків взяли участь Голова Товариства Польської Культури Львівщини Еміль Легович, консул Польщі у Львові Мар’ян Орліковський, представники місцевої влади.

Автор : Костянтин Чавага

Також, як повідомляє Капеланство.info 19 жовтня 2017 р., у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) відбулась урочиста Божественна Літургія з нагоди 150-ліття Українського Лікарського Товариства у Львові. Очолив молитву о. Сергій Білоконь, головний медичний капелан.

З нагоди цього ювілею з 19 по 21 жовтня відбудеться низка заходів, зокрема Міжнародна наукова конференція. На святкування запрошені представники всіх медичних університетів, всіх польських медичних осередків, представники всіх медичних організацій, що входять у Польську медичну Федерацію, СФУЛТ, Асоціації лікарів-католиків Польщі.