17 листопада – Міжнародний день передчасно народженої дитини
  • Птн, 16/11/2018 - 10:21

Міжнародний день передчасно народжених дітей відзначається у світі з 2008 року, а затверждений він був з ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів (European Foundation for the Care of Newborn Infants, EFCNI). Ця подія просто здійснила прорив: адже передчасні пологи – це не поодинокі випадки. Щорічно близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно. Це в середньому кожна 10-та дитина. Недоношеність – одна з основних причин дитячої смертності у світі.

В Україні щорічно народжується орієнтовно 20 тисяч дітей передчасно, для виходжування яких необхідне високопрофесійне обладнання, досвідчені фахівці, спеціальні ліки і особливий догляд.

Колір, яким найчастіше позначають проблему недоношених діток – фіолетовий, саме тому, в цей день відомі особистості багатьох країн вдягають фіолетові елементи одягу та використовують цей колір для привернення уваги. В рамках міжнародного дня реалізуються проекти з підсвічування архітектурних споруд фіолетовим кольором, зокрема, у світі такі проекти було реалізовано з Ніагарським водоспадом, будівлею Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку та Босфорським мостом у Стамбулі.

Всеукраїнська Асоціація батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки”заснована мамами діток-поспішайок у 2016 році з метою інформаційної та психологічної підтримки родин, в яких діти народилися раніше терміну.