17 січня Папа Франциск відвідає римську синагогу
  • Втр, 05/01/2016 - 17:34

Необхідно продовжувати діалог, розпочатий двадцять років тому: про це йдеться у спільній заяві Італійської єпископської конференції та Асамблеї рабинів Італії. Документ є презентацією XX Дня поглиблення і розвитку діалогу між католиками і юдеями, який відзначатиметься 17 січня. На той же день запланований візит Папи Франциска в римську синагогу - рівно через шість років після пам'ятного візиту Бенедикта XVI.

Завдяки своїй вірі католики і юдеї визнають насамперед «добро, існуюче у світі», пишуть президент Комісії з екуменізму і діалогу при Конференції італійських єпископів монс. Бруно Форте і президент Асамблеї рабинів Італії рабин Йосип Момільяно. Темою Дня поглиблення і розвитку діалогу між католиками і юдеями в цьому році стануть слова Декалогу з Книги Виходу: «Не бажай дому ближнього свого, не бажай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, нічого, що у ближнього твого».

Це - спільний шлях, пишуть монс. Форте і рабин Момільяно, і він призводить до глибокого переживання злободенних подій, коли ми помічаємо «все більше ознак розгубленого людства, розчарованого через безліч форм помилкового ідолопоклонства, яке привело його послідовників на шлях руйнувань, де немає майбутнього».

У документі висловлюється впевненість, що «плідний діалог», спільний гармонійний пошук моральних і духовних цінностей може послужити «позитивному свідченню віри. На будь-якому шляху, підкреслюється в заяві, можуть бути «періоди особливих поривів», але кожен пройдений разом шлях «незамінний для взаєморозуміння».

Продовження діалогу є конкретною реалізацією того, про що говорилося в соборній декларації Nostra Aetate - «обопільної віхи у відкритті нової ери». Братерство, яке «занадто довго було приховано і якому нелюдськи заважали» завжди проявляється з «провіденціальною актуальністю», йдеться в тексті спільної заяви.