19 листопада відзначатиметься Всесвітній день бідних
  • Чтв, 16/11/2017 - 13:33

19 листопада відзначатиметься перший в історії Всесвітній день бідних. Цей день встановив Папа Франциск на закінчення Ювілею Милосердя, і він покликаний нагадати всій християнській спільноті про борг допомоги бідним і нужденним, людську гідність яких зневажають.

За повідомленням організатора заходу – Папської ради сприяння новій євангелізації – цього дня о 10 годині ранку на ватиканській площі понад 4 тис. нужденних візьмуть участь у Святій Літургії під головуванням Папи Франциска. Тисячі бідних у супроводі волонтерів прибудуть не лише з Італії, але й з Франції, Польщі, Бельгії, Люксембургу та інших країн.

Після недільної Літургії 1,5 тис. нужденних зберуться у ватиканському Залі Павла VI і пообідають разом зі Святішим Отцем. У межах трапези перед ними виступлять оркестр Ватиканської жандармерії і дитячий хор. Інші 2,5 тис. гостей розділять святкову трапезу в католицьких їдальнях, семінаріях, колегіях і парафіях італійської столиці; безкоштовні обіди запропонують бідним і деякі ресторани в центрі Риму. Бідних обслуговуватимуть 40 дияконів Римської єпархії і близько 150 волонтерів з інших італійських єпархій.

Папська рада сприяння новій євангелізації звернулася до низки волонтерських асоціацій – таких як Спільнота Святого Егідія, «Карітас», Мальтійський орден, «Нові горизонти», Спільнота Івана XXIII, – з проханням допомогти проінформувати та залучити нужденних до святкування Всесвітнього дня бідних.

Частиною підготовки до цього Дня стало відкриття Медичного пункту солідарності на римській площі Пія XII, розташованої перед Ватиканом. Тут упродовж тижня нужденні можуть безкоштовно перевірити стан здоров'я: у цьому їм допомагають фахівці у сфері кардіології, дерматології, інфектології, гінекології та андрології. Відкриття пункту стало можливим завдяки тісній співпраці медичних установ Ватикану та Італії. Національний «Червоний Хрест» надав для цього п'ять мобільних амбулаторій; допомогли також Італійські збройні сили, Італійська конфедерація милосердя та інші організації.

Увечері 18 листопада в римській базиліці Святого Лаврентія за стіною відбудеться молитовне чування за волонтерів з усього світу, які щодня виходять назустріч бідним з конкретною допомогою.

Цю стародавню базиліку вибрали не випадково: коли під час переслідувань імператор наказав цьому римському диякону видати багатства Церкви, святий мученик привів до нього бідних, сказавши, що саме вони є «справжнім скарбом Церкви».

До Всесвітнього дня бідних у видавництві Святого Павла опублікували методичний пастирський посібник «Любимо не словами, а ділами». Книгу переклали 6 мовами.