22 жовтня – спомин св. Івана Павла ІІ. Чому обрано саме таку дату?
  • Птн, 22/10/2021 - 12:19

Католицька Церква в усьому світі сьогодні споминає в літургії св. Івана Павла ІІ.

Папа-поляк помер 2 квітня 2005 року і в сучасній історії став блаженним, котрого найшвидше піднесли на вівтар. Папа Бенедикт XVI проголосив його блаженним 1 травня 2011 року, а Папа Франциск проголосив святим 27 квітня 2014 року.

Під час беатифікації безпосередній наступник Папи Войтили, котрий вже через півтора місяці після смерті попередника розпорядився про початок його беатифікаційного процесу, проанонсував, що публічний культ нового блаженного буде вшановуватись 22 жовтня, у річницю початку його понтифікату в 1978 році.

«Силою нашої апостольської влади, дозволяємо, щоб Преподобному Слузі Божому Іванові Павлові ІІ, Папі, було присвоєно титул блаженного і щоб можна було відзначати його свято на місцях і у визначений правом спосіб щороку 22 жовтня», - сказав Папа Бенедикт XVI, виголошуючи беатифікаційну формулу в Неділю Божого Милосердя 1 травня 2011 року.

Ця новина багатьох здивувала, оскільки в Католицькій Церкві, особливо після ІІ Ватиканського Собору, існує принцип визначення датою літургійного спомину піднесеної на вівтар особи дату її смерті, чи то народження для неба. Однак, цей принцип не є безвинятковим, і в певних випадках Папа може визначити, що день смерті не є найкращим рішенням та призначити іншу дату спомину. Найчастіше йдеться про те, що в день смерті вже призначено спомин іншого важливого святого чи свято, і щоб уникнути накладок різних важливих споминів, можна призначити іншу дату, яка в іншій формі пов’язана з даною особою.

У випадку св. Івана Павла ІІ, котрий помер 2 квітня 2005 року, у надвечір’я встановленої ним Неділі Милосердя у всій Церкві,  Бенедикт XVI пояснив, що цей час дуже часто припадає на період Великого Посту, нерідко і Страсного Тижня, що не сприяє урочистій і радісній атмосфері, в якій споминають цього Папу. Тому він обрав іншу важливу подію, пов’язану з його постаттю, а саме день початку його понтифікату в 1978 р.

Загалом кількість блаженних і святих Католицької Церкви перевищує 10 тисяч, тому неможливо призначити для кожного з них окремого дня спомину. Окрім того, деякі дні вже наперед «зарезервовані», як наприклад Різдво, Новий Рік, Великдень (рухома урочистість, однак в цей день не можна відзначати інших свят чи літургійних споминів), Усіх Святих (в цей день теоретично кожен може святкувати іменини) і т.д.