3-ій день Папи у Таїланді: слідами блаженного мученика Ніколяса Б. Кітбамрунґа
  • Птн, 22/11/2019 - 13:07

Третій день перебування в Таїланді, Папа Франциск розпочав відвідинами санктуарію блаженного Ніколяса Бункеда Кітбамрунґа, віддаленого 30 кілометрів він столиці Бангкоку. Санктуарій розташований поблизу місцевості, де народився перший священомученик Таїланду. В  цьому храмі відбулась зустріч Святішого Отця з єпископатом Таїланду та Федерації Єпископських Конференцій Азії, а в парафії святих Петра й Павло, навпроти санктуарію, з Вселенським Архиєреєм зустрілись священики та богопосвячені особи, яких у країні налічується коло 2 тисяч

Священомученика Ніколяса Бункеда Кітбамрунґа дуже шанує тайський народ.

Він народився 28 лютого 1895 року в Нахон-Патомі. Його батьки були католиками. Він, як і його п’ять братів, жив у тісному контакті з місіонерами. В 13 років він вступив до Малої семінарії, а закінчивши навчання у Великій семінарії в Пенанґ, що була міжнародним центром богословських студій, 1926 року був висвячений на священика, після чого розпочав важливий період своєї душпастирської діяльності як вікарій у різних католицьких парафіях. Коли до Таїланду прибули салезіянські священики, о. Ніколя доклав великих зусиль до успішної організації їхньої місійної діяльності. З 1930 по 1937 рік він дуже успішно розгортав місіонерську працю на півночі Таїланду, охоплюючи величезну територію від кордонів з Лаосом до Бірми. В 1937 році став настоятелем парафії міста Кхорат.

У 1940-1944 роках Таїланд перебував у стані війни з французьким Індокитаєм. У той час католики, зокрема, священики та місіонери, яких місцева влада вважала союзниками Індокитаю, зазнали жорстоких переслідувань. 12 січня 1941 отець Ніколя Бункед Кітбамрунг був звинувачений у шпигунстві на користь Франції та заарештований. Його арешт та подальше засудження до п’ятнадцяти років ув’язнення були наслідком ненависті до католицької віри, а, зокрема до священиків, не тільки європейського походження, особливо, до місцевих. Перебуваючи в в'язниці о. Ніколя не припиняв священиче служіння серед ув'язнених: підтримував в’язнів, катехизував, потайки уділяв Святі Тайни. У в'язниці він охристив принаймні 68 осіб.

За цю свою місіонерську діяльність у в’язниці був переведений до камери, де перебували хворі на туберкульоз. Не минуло багато часу, як о. Ніколя, що ревно дбав про хворих співв’язнів, заразився туберкульозом і, залишившись без догляду, помер у в'язниці 12 січня 1944 року у віці 49 років.

У березні 1995 роду розпочався канонічний процес його беатифікації , а 5 березня 2000 року в Римі Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним.

Санктуарій, присвячений блаженному священомученику, був споруджений 2001 року, а 2012 року кардинал Кітбумчу, під час Святого Року віри, посвятив статую блаженного Ніколяса Бункеда Кітбамрунґа. В комплекс санктуарію входить також і музей, вшановуючи пам'ять його героїчне життя та великий внесок у життя католицької Церкви в Таїланді.