35-річчя вибору Папи Івана Павла І
  • Втр, 27/08/2013 - 13:00

26 серпня минуло 35 років від дня вибору Вселенським Архиєреєм Івана Павла І. Кардинал Альбіно Лючані народився 17 жовтня 1912 року в італійській місцевості Канале Д’Аґордо, і на час вибору був патріархом Венеції. 26 серпня 1978 року, після вибору на Престол святого Петра, він прийняв ім’я Івана Павла І, на честь своїх попередників: Івана ХХІІІ та Павла VІ, який помер 20 днів перед тим.

Його понтифікат якого був одним із найкоротших в історії Церкви, адже тривав тільки 33 дні. «Усміхнений Папа» – а так його всі називали – несподівано помер під час сну 28 вересня 1978 року. У своєму єдиному Посланні «Urbi et Orbi» Іван Павло І підтвердив, що основним завданням Церкви повинна бути євангелізація та закликав далі прямувати шляхом екуменізму.

10 вересня, звертаючись до представників міжнародних засобів комунікації, він закликав наблизитись до ближніх, сприяючи прагненню до справедливості, миру, злагоди, солідарності в справедливішому та людянішому світі.

Протягом його понтифікату відбулось тільки чотири загальні аудієнції, в яких він наголошував на смиренності, вірі, надії та любові, проповідуючи із притаманним йому стилем, який випливав з його душпастирського та катехитичного досвіду.

Івана Павла І згадають також як «Папу-катехита» та «Папу – пароха світу», адже він з особливою любов’ю ставився до катехизації, вбачаючи у ній величезні комунікативні можливості на служінні християнській істині, а не як скорочену форму євангелізації.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va