5 фактів про Собор Паризької Богоматері
  • Втр, 16/04/2019 - 11:52

Католики з усього світу ввечері понеділка із жахом спостерігали як палає дах собору Нотр-Дам-де-Парі. Пожежа розпочалась невдовзі після того, як храм зачинили для відвідувачів, усіх вдалось безпечно евакуювати.

Ми пропонуємо до Вашої уваги 5 фактів, які Ви могли не знати про один із найвизначніших храмів історії християнства:

1. Спорудження храму тривало 182 роки

Рим не збудували за один день, і так само спорудження величного храму було клопіткою працею. Побудова катедри розпочалась у 1160 році і тривала майже два століття. Більшість роботи було завершено до 1260 року, однак остаточне завершення будови відбулось у 1345 році.

 

2. У храмі зберігають багато реліквій

Однією із найбільш відомих реліквій, що зберігаються в Нотр-Дамі, є Терновий вінок, який, за традиційним віруванням, одягнули на голову Ісуса Христа після бичування в Страсну П’ятницю. У Нотр-Дамі також зберігається частинка хреста, на якому був розіп’ятий Христос, та один із цвяхів, яким Його прибили до хреста. Крім того, в храмі зберігаються мощі багатьох французьких святих. (За попередньою інформацією, усі реліквії вдалось врятувати).

 

3. Власником храму не є Архидієцезія Парижу

Відповідно до законів Франції про секуляризацію, власником усіх храмів, побудованих до 1905 року, є уряд Франції. Це ж стосується собору Нотр-Дам. Уряд дозволяє Архидієцезії Парижу безкоштовно користуватись спорудою, і так триватиме завжди. Архидієцезія Парижу є відповідальною за утримання храму, а також за оплату праці її працівників.

 

4. Нотр-Дам – найбільш відвідуване місце в Європі

Щороку катедру Нотр-Дам відвідує 12-13 мільйонів відвідувачів, що є найбільшим показником у всій Європі.

 

5. Храм пережив руйнацію раніше

Хоча руйнація, що відбулася в наслідок пожежі в понеділок 15 квітня 2019 р., є найбільшою в історії храму, однак вона – не перша. Під час ІІ Світової війни майже усі вікна храму були побиті під час бомбардування Парижу, а впродовж 16-го століття гугеноти знищили ікони та статуї храму.

Під час Французької революції Нотр-Дам був розграбований та присвячений «Богині розуму». На той час споруду використовували для зберігання вина. Церква повернула собі храм у 1801 році.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Catholic Herald