5 вражаючих фактів із життя Блаженного свящмч.Климентія (Шептицького)
  • Срд, 20/11/2019 - 13:02

Сьогодні, 17 листопада, відзначають 150-річчя від Дня Народження Блаженного свящмч. Праведника Народів Світу, Климентія (Шептицького). До Вашої уваги сьогодні пропонуємо надзвичайно цікаві факти із біографії Блаженного Климентія, які показують, чому посол до Галицького сейму, потім депутат Австрійського парламенту і брат Праведного Митрополита Андрея покинув блискучу світську кар’єру і беззастережно пішов за Христом, став аскетом та постійно зростав у діяльній любові до ближнього.

  •  Майбутній Блаженний був людиною з почуттям гумору. 

“Високий, як усі Шептицькі, пристойний: дуже інтелігентний та ерудований, він виніс з дому серйозні зацікавлення та культуру. Всюди вносив веселість, а сміх його передавався іншим. Люб,язним та ввічливим був до всіх..”, – згадувала Марія Криста,Сестра Служебниця Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

  • “Граф з відром вугілля”. О.Климентій, хоч був аристократом, але тяжкої роботи не цурався. До монастиря, Казимир,був бажаним гостем аристократичних салонів, завзятим мисливцем, власником маєтку, але у богопосвяченому житті о. Климентій не шукав для себе жодних розваг, мив разом з братами брудний посуд (хоча ті вдавалися до вмовлянь, щоб цього не допустити), а також носив вулицями міста вугілля. Коли один з ченців зізнався, що його одяг зносився, то о. Климентій запропонував його свої чудові штани з “графських часів”, які соромився носити, бо вони були занадто розкішними.
  • О. Климентій мав нерозбірливий почерк.  Про це свідчить його приватне листування. Очевидно, що коли людина має поганий почерк, то це часто свідчить про брак часу, надмір справ.  Так і було. Адже, як пригадували ченці, о. Климентій завжди скурпульозно пильнував, щоб у монастирі все було належно. У господарських справах був скурпульозним і педантичним. І за його дорученням, один із братів, який писав своєрідний літопис монастиря, щоденно робив дослідження погоди, температури, стану грунту і так далі. Адже така інформація потрібна для садівництва. Саме тому, сучасні дослідники можуть дізнатися про стан погоди в Уневі за 8 років щоденно.

Був арештований у келії під час вечірньої молитви.

У келії проведено обшук, в результаті якого знайдено антирадянську літературу та два плакати ОУН із зображенням у центрі національного тризуба та підписом «Слава Україні! Героям слава!», що були сховані у дивані спальні[4]. Однак, за свідченням тогочасних монахів, листівки були сфабриковані та підкинуті працівниками  Міністерства державної безпеки СРСР], іншою підставою такого припущення є те, що у келії дивана не було, а стояло дерев’яне ліжко. Отже, це дає підстави вважати, що і цей, і інші подібні докази фальсифікувалися для звітності про свою роботу працівниками МДБ. З метою залякування монахів та мешканців села його везли на відкритій вантажівці, між двома солдатами з демонстративно наставленою зброєю. Архімандрит Климентій зміг тільки вклонитися людям, які стояли біля своїх домівок, та поблагословити село[6].

  •  На Великдень отримав з волі 3 яблука і всіх їх роздав в’язням з якими був  у  таборах.

            “Відразу після сніданку наглядач (….) відчинив двері і сказав о. Климентію, що йому передача. Подав три яблука і невеличку розкриту записку. Прочитав її, задумався (.. ), а відтак розповів, що передача від сестер з волі. Вони вітають нас зі святами. Яблука освячені.  Отець Климентій запитав нас як можна розрізати яблука наполовину. Я запропонував розламати пальцями. Яблука червоні, гарні, не тверді, і я розділив яблука на дві половинки. Отець Климентій роздав по половинці кожному з нас, а третє – ціле – віддав Романові, який часто скаржився на болі у шлунку. Привітав нас зі святом “Христос Воскрес!”  Ми відповіли: “Воістину Воскрес”, – зі спогадів Івана Ревуцького.

 Підготовано за матеріалами книги  “Випробувані як золото в горнилі” , авторства Ольга Жаровської, та доповіді о. Юстина Бойка у рамках міжнародної наукової конференції “О. Климентій Шептицький”, також викорстано відкриті Інтернет-джерела

Фото надане Іваном Матковським