7 кроків для зростання у Євхаристійній побожності
  • Втр, 20/09/2022 - 19:00

Усвідомлення реальної присутності Ісуса Христа у Євхаристії та поглиблення євхаристійної побожності серед вірних – це одні із завдань, які ставить перед собою Католицька Церква у США на найближчі роки. Це стосується не лише Церкви латинського обряду, але й Східних Церков, присутніх на території Сполучених Штатів.

7 кроків для поглиблення Євхаристійної побожності своїм американським вірним запропонував Маронітський єпископ Ґреґорі Мансур з Брукліна. Ці поради є актуальним для усіх католиків, тому пропонуємо ознайомитись та практикувати.

1. Приготуватися до євхаристійної жертви

Приготування до Пресвятої Жертви в Літургії повинно включати роздуми над літургійними читаннями, ретельну підготовку літургійної музики, а також дотримання годинного євхаристійного посту.

Як йдеться у Кодексі канонічного права: «Той, хто має намір прийняти Пресвяту Євхаристію, повинен утримуватись від будь-якої їжі чи пиття, за виключенням води чи медикаментів, хоча б впродовж однієї години до Святого Причастя» (Кан. 919, п.1). Зазначимо, що обов’язок євхаристійного посту не стосується осіб старшого віку та хворих.

2. Зробити іспит сумління

Зробити іспит власному сумлінню означає молитовно роздумати над своїми думками, словами та вчинками для того, щоб виявити присутність гріха. Є різні способи як це можна зробити, однак важливо, щоб це зробити перед тим, як прийняти св. Причастя.

Окрім того, не слід занедбувати таїнство сповіді, духовне читання, участь у реколекціях, щоденну молитву на вервиці, читання Святого Письма та інші побожні практики, які пропонує Церква.

3. Подумати про Ісуса, насправді присутнього у Євхаристії

Роздумати над істинною присутністю Господа у Євхаристії, як цього навчає Католицька Церква, і віддавати відповідну шану Його присутності серед нас.

4. Молитись і працювати задля єдності Церкви

Вірні покликані молитись і працювати задля єдності Церкви, особливо молитись за Святійшого Отця, його Петрове служіння, щоб усі християни наближались до сопричастя у Євхаристії.

5. Перебувати у тиші

Провести час у тиші, адоруючи Ісуса Христа у Євхаристії або просто у храмі перед табернакулюм, дуже корисно. Таке тихе поклоніння вартує робити поза межами Літургії – перед або після неї.

6. Пожертвувати євхаристійне поклоніння (адорацію) за конкретні наміри

Зазвичай, у храмах проводять молитви перед Пресвятими Дарами у різних намірах, наприклад за покликання, за різні потреби Церкви та світу. Але ти також можеш принести у серці своє намірення.

7. Шанувати свою родину і об’єднувати ваші страждання з Христом

Вірні покликані шанувати свою родину і об’єднувати свої страждання та турботи із стражданнями Ісуса Христа, а також дотримуватись моралі, як цього навчає Католицька Церква.

Таким чином, слідуючи цим сімом крокам, можемо ще глибше пройнятись духом Євхаристійної побожності.

За матеріалами CNA