7 порад як не втратити святість Першого Св. Причастя
  • Втр, 24/04/2018 - 11:39

Мій другокласник готується до прийняття Першого св. Причастя. Для мене велика честь допомогти своїй дитині належно підготуватись до того, щоб вперше прийняти Ісуса. Я знаю, що мій син впродовж останніх кількох тижнів з нетерпінням чекає на те, щоб вперше приступити до цього таїнства, однак впродовж цього часу я кілька разів чула від нього, що він мріє купити собі пару нових крутих кросівок чи Xbox за ті гроші, які йому подарують з цієї нагоди. Минулого року він сидів і спостерігав як його старший брат розгортав конверт за конвертом щедрих подарунків, а тепер настала його черга.

Як допомогти 8-річній дитині сконцентруватись на Ісусові в цей час? Ось кілька порад, які, як сподіваюсь, зможуть тобі допомогти.

1. Покажи приклад

Якщо ти більше зосереджена на сукні чи костюмі, зачісці чи на торті для святкування, тоді твоя дитина слідує за тобою і також в першу чергу думає про них. Ти маєш стати прикладом для своєї дитини. Зверни увагу на те, щоб готувати до цього особливого дня свої серця, розум і душу. Не переймайся занадто святковим обідом і не витрачай усю свою енегрію на речі «цього світу». Твої гості не очікують побачити ідеальний порядок в твоєму домі. Вони будуть щасливими від того, що ти вклала багато роботи у те, щоб приготуватись до самого Таїнства, аніж свій дім до великого святкування. Приділи свого часу для того, щоб замислитись над значенням Євхаристії і віднови своє власне прагнення до цього дару. Впродовж кількох тижнів перед Першим Св. Причастям роздумуй над 6-ою главою Євангелія від Івана під час особистої молитви.

2. Ділись історіями.

Сядьте разом сім’єю і поділіться особливими історіями про Євхаристію. Можеш почати з того, щоб розповісти про своє Перше Св. Причастя чи про якийсь пам’ятний момент, коли ти приймала Євхаристію. Розповідай історії про святих та силу Євхаристії. У нашій сім’ї люблять історію про чудо св. Антонія і віслюка, а також про св. Клару, котра показала Пресвяту Гостію і відвернула напад сарацинів. Також може бути корисним для дітей провести кілька паралелей з історіями Старого Завіту, які допомагають зрозуміти чому Ісус прийшов до нас під видом Хліба Життя.

3. Наголошуй на Реальній Присутності.

Для нашого розуму може бути надзвичайно важко усвідомити те, що Євхаристія насправді є тілом, кров’ю, душею і божеством Ісуса. Якби ми насправді усвідомлювали це, тоді ніщо б не змогло стримати нас від того, щоб приймати Ісуса якомога частіше. Заохочуй свою дитину зростати у вірі, молячись: «Господи, вірую. Допоможи моєму невірству». Ми завжди можемо все більше зростати у своєму розумінні чуда і дару Євхаристії.

4. Виділи час на молитву.

Напередодні Першого Св. Причастя твоєї дитини виділи додатковий час для молитви. Можна вибрати собі якусь дев’ятницю чи брати участь в поклонінні Пресвятим Дарам. Дуже добре робити це усією сім’єю. Тут важливо не впадати в крайність, змушуючи дітей годину сидіти мовчки у храмі. Ми вважаємо Євхаристійним чудом, коли нам вдається висидіти з п’ятьма дітьми, віком від 1 до 9 років, хоча б 15 хвилин у тиші, адоруючи Пресвяті Тайни. Коли сидітимете у храмі перед Пресвятими Дарами, можеш тихенько на вушко прошепотіти своїй дитині слова Матері Терези: «Коли дивишся на розп’яття, тоді розумієш наскільки Ісус тоді любив тебе. Коли дивишся на Пресвяті Дари, тоді розумієш наскільки Він любить тебе зараз». Коли дитина бачитиме твої намагання потрапити на адорацію, то вона розумітиме наскільки важливо поклонятись Ісусові у Євхаристії і зростати в любові Христа.

5. Піди до Сповіді.

Це чудова нагода пригадати собі про важливість Сповіді, а також потребу зберігати наші душі чистими для того, щоб приймати Христа у своє тіло. Спробуй організувати похід до Сповіді усією сім’єю. Нашій сім’ї подобається ідея ходити разом на морозиво після Сповіді, щоб нагадувати собі про солодкість Божого милосердя.

6. Обирай подарунок з розумом

Обираючи подарунок для своєї дитини, шукай такий, що нагадуватиме їй про цей день в особливий спосіб. Спробуй знайти щось таке, що допоможе дитині зростати духовно. Ось кілька варіантів: Біблія для дітей, Катехизм для дітей (хоча можна подарувати Катехизм для дорослих), вервиця, розп’яття, книжка про важливість Літургії, книжка з історіями життя святих та ін.  

Якщо твоїй дитині дають подарунок у виді грошей, запропонуй певні корективи як використати ці гроші. Ми дозволяємо своїм дітям використати невелику частину суми на розваги чи придбати щось особливе. Окрім того, 10% від суми вони віддають на благодійність. Кому? - вони обирають самі. Дітям дійсно дуже подобається роздумувати над тим, як вони можуть допомогти іншим, поділившись своїм подарунком. Решту грошей діти відкладають в скарбничку, щоб потім використати на діяльність, пов’язану із поглибленням віри (дитячі реколекції, церквоні та шкільні табори). Окрім того, дітям не дозволяється витрачати гроші доти, поки не напишуть картку-подяку.

7. Приступайте до Таїнств якомога частіше.

Ти ж не хочеш, щоб Перше Св. Причастя твоєї дитини стало єдиним Св. Причастям? Провадь свою дитину до прийняття цього дару якомога частіше. Ласки, що пливуть із цього таїнства, є надзвичайно рясними. Приступайте до Господнього столу так часто, як маєте нагоду, і приводь своїх дітей до Нього.

Під час Літургії Першого Св. Причастя поспостерігай за радістю, яку випромінюють дитячі обличчя. Ці малі діти розуміють значення Євхаристії в невинний і чистий спосіб. Віднови цей запал у собі. Нехай цей день освіжить твоє усвідомлення краси того дару, який Христос дає нам. Нехай Бог благословить тебе і твою сім’ю, котрі приймаєте це велике Таїнство.

 

Молитва перед Першим Св. Причастям

О Ісусе, Ти полюбив нас надзвичайно великою любов’ю та дав нам неоціненний дар Пресвятої Євхаристії. Прошу, сповни нас палаючим завзяттям поширювати Твою славу, молячись за (ім’я твоєї дитини), щоб він/вона гідно підготувався/лася вперше приступити до Твого святого столу. О Пресвяте Серце Ісуса, захисти цю молоду душу від нападів злого, зміцни його/її віру, помнож його/її любов і обдаруй його/її усіма чеснотами, які зроблять його/її достойним прийняти Тебе. Амінь.

Святий Іване Хрестителю, предтечо Спасителя, приготуй шлях для Ісуса в серці (ім’я дитини).

Переклад: "Католицький оглядач" за матеріалами Catholic Link