9 грудня Патріарх Святослав відвідає Чернівці
  • Срд, 05/12/2018 - 14:15

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, 9 грудня о 12:00 очолить урочисту Літургію в Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці у Чернівцях. «Живе ТБ» буде здійснювати пряму трансляцію богослужіння. Патріарх також освятить головну частину храму – святилище, – яке нещодавно було реконструйоване і розписане у сучасному стилі. Цього дня Блаженніший Святослав поблагословить ще й приміщення єпархіального управління – єпископської курії.

Це буде вже другий візит Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви у Чернівці. Вперше Патріарх приїздив у наше місто у листопаді 2017 року, коли було урочисто проголошено про створення Чернівецької єпархії УГКЦ і відбулася інтронізація владики Йосафата (Мощича) на правлячого єпископа єпархії. Після завершення Літургії (орієнтовно о 14:15) Блаженніший Святослав поспілкується з місцевими журналістами.

- Влітку львівські іконописці під керівництвом магістра іконопису Святослава Владики зробили сучасний розпис святилища собору, – розповідає владика Йосафат (Мощич). – І це, власне, стало приводом, аби запросити Блаженнішого Святослава ще раз до Чернівців. Нам приємно, що цей візит співпав також з першою річницею створення нашої єпархії. Всі наші парафіяни, чернівчани, туристи вже мали можливість оглянути розписане святилище. Також, як вже всі знають, цього року наша Чернівецька Чудотворна ікона Богородиці «Надія безнадійним» отримала особливий статус від Папи Римського. Папа Франциск надав їй повний відпуст. Тобто, з цього часу всі, хто молиться перед іконою Матері Божої Чернівецької, отримуватимуть прощення перед Богом дочасної кари за гріхи, провина яких уже стерта у сповіді. Аби зробити Богородицю ближчою, скажемо так, для усіх чернівчан, ми зробили спеціальний вхід до місця, де знаходиться Чудотворна ікона. Тепер, аби помолитися перед образом, можна буде заходити через бічні двері храму – одразу з вулиці Руської. Ми назвали цей вхід «Милосердя двері». Цей вхід до храму був відкритий ще у довоєнні часи і тепер ми повертаємо те, що було. Хочу також додати, що на своє історичне місце ми повернули і саму Чудотворну ікону – у бічний вівтар.

Після того, як був здійснений розпис святилища, у соборі також було здійснено реконструкцію двох бічних вівтарів: їм повернено вигляд, який був до закриття церкви в радянські часи. Всі оновлення у храмі, в тому числі новий престіл у святилищі, зроблено винятково за кошти жертводавців.

 

До уваги представників ЗМІ!

Підхід Блаженнішого Святослава до преси відбудеться орієнтовно о 14:15 після завершення Літургії, яка розпочнеться о 12:00. Вхід до собору для журналістів – через бічні двері з вул. Руської. Для роботи фотографів та операторів у храмі під час Літургії буде відведене спеціальне місце.

Контакти

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка:
о. Руслан Боровий, канцлер Чернівецької єпархії УГКЦ
тел. +38 066 856 1032
e-mail: borovyj@gmail.com

Офіційна facebook-сторінка Чернівецької єпархії УГКЦ:
https://www.facebook.com/ugcc.cv/