90 років статуя Христа-Спасителя височіє над Ріо-де-Жанейро
  • Срд, 13/10/2021 - 17:07

Папа Франциск розділяє почуття радості та приєднується до подяки, яку люд Ріо-де-Жанейро підносить до Христа Відкупителя з нагоди 90-річчя інавгурації Його статуї на вершині Корковадо. Про це читаємо у посланні, яке Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін надіслав на ім’я кардинала Орані Жоао Темпести, Архиєпископа Ріо-де-Жанейро.

 

Символ віри народу

Колосальна статуя Христа з розпростертими обіймами, Який немовби обіймає світ, сьогодні стала символом не лише міста Ріо-де-Жанейро, але й самої ж Бразилії. Її інавгурація відбулася 12 жовтня 1931 року, а сама ідея зродилася в середині ХІХ століття, коли католицький священик Педро Марія Бос і принцеса Ізабелла замислили спорудити великий релігійний пам’ятник. Однак, коли в 1889 році Бразилія стала республікою з відокремленням Церкви від держави, здавалося, що пропозиція приречена на забуття. В 1921 році, незадовго після завершення першої світової війни, аби не втратити християнське коріння та протидіяти атеїзмові, що набирав неабияких обертів, Архидієцезія Ріо-де-Жанейро, на той час столиці Бразилії, оживила проект. Спонукою для цього стала також петиція 20 тисяч бразильських жінок. Через десять років задум увінчався успіхом.

Запрошення до братерства

У вітальному посланні Папи зазначається, що ця статуя з обіймами, розпростертими «в неустанному закликову до примирення», зображає запрошення до братерства, з яким звертається наш Господь, «аби формувати спільноту, в якій ніхто не почуватиметься самотнім, небажаним, відкинутим, ігнорованим чи забутим і де всі змагаються за справедливіший, солідарніший і щасливіший світ». Святіший Отець нагадує, що «незалежно від рівня освіти чи багатства, всі люди мають щось, аби зробити внесок у будування загальнолюдського братерства», а тому ніхто не повинен залишатися зі «зімкнутими руками», але «відкрити обійми для всіх».