Академічні душпастирі Європи зустрілись у Парижі
  • Втр, 09/04/2013 - 01:36

«Наука як дорога до Бога» - таке гасло мала цьогорічна зустріч відповідальних за академічне душпастирство в Європі. Конференцію організувала Рада Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ)  4-7квітня в Парижі. Участь у заході взяло 40 єпископів, священиків і академічних душпастирів, а також представників товариств і церковних рухів з 22-ох країн Старого Континенту.

У підсумковому комуніканті учасників зазначено, що стосунки між вірою і наукою все ще вважають далекими від поєднання. Вже саме зіставлення цих двох реальностей видається незрозумілим, особливо в контексті щоразу більшого входження емоцій на місце донедавна використовуваної раціональності. Проблемою може бути також поширена наукова спеціалізація, яка перешкоджає цілісному поглядові на реальність, а тим самим початкові діалогу в справі віри чи її відсутності.

Іншим питанням паризької зустрічі став пошук правди. Молоді люди шукають відповіді на свої питання швидше в інтернеті, ніж в наукових працях. Це не означає, що в них немає прагнення Бога. Тому наука може виявитись дорогою до Бога, а ВУЗи – місцем дебатів і роздумів для розширення горизонтів раціональності і відкриття її на питання Бога. Це вимагає заангажування зі сторони Церкви, щоб уможливити таку діяльність студентам і молодим науковим працівникам.   

За матеріалами: radiovaticana.va