Акція «Діти проти насильства»
  • Нед, 24/02/2013 - 14:22

З метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, у місті Нововолинську, впродовж січня, пройшла щорічна акція «16 днів проти насильства», яку ініціював відділ у справах дітей, молоді та спорту Нововолинського виконавчого комітету. Волинський обласний благодійний фонд «Карітас-Волинь» доєднався до щорічної  акції та став організатором проведення конференцій, які пройшли в загальноосвітніх школах міста.

Працівники проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» разом з волонтерами соціального центру розповідали учням старших класів  про проблеми насильства в сім’ї, формування гендерної культури суспільства щодо запобігання насильству в усіх його проявах, інформування про органи та установи, до яких можна звертатися у випадку насильства. Для кращого візуального сприйняття акції волонтери підготували символічні сині стрічки, які прикріплювали всім учасниками конференції в кожному навчальному закладі. Всього в акції «Синя стрічка» взяло участь близько 400 підлітків.

Координатор проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Вікторія Скриннікова розповіла присутнім про історію розвитку міжнародного благодійного фонду Карітас України, про діяльність місцевого осередку Карітас-Волинь, про реалізацію соціальних проектів,  які здійснює фонд, про послуги соціально-молодіжного центру. Багато років благодійний фонд спрямовує свою діяльність на підтримку дітей і молоді у складних життєвих обставинах і невипадково працівники фонду говорять про проблеми, пов’язані з насильством та захистом людських прав. 

Волонтери Дарина Вронська і Наталія Генда розповіли про історію створення акції «Синя стрічка - діти проти насильства». Початок цієї традиції розпочала історія, що відбулась навесні 1989 року. Мешканка Норфолка( США) Бонні Фіней довідалась про загибель свого чотирирічного онука Майкла. Те, що сталося, настільки сколихнуло Бонні Фіней, що вона вирішила присвятити своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Під час похорону онука вона прив’язала синю стрічку до антени свого фургона, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми. Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві співтовариства та багато добровольців. Чому синій колір? Бонні Фіней пояснює це тим, що вона не може забути синці на тілі своїх онуків. Синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством і захищати дітей від насилля.

Волонтер  Анастасія Кондисюк розповіла про права дітей, які декларує Конвенція ООН та оголосила 10 кроків, які попередять гендерне насильство.

Соціальний педагог проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» Галицька Тетяна розповіла про одну із ключових проблем, які породжують насилля, - це гендерна рівність. Жінка позбавлена, фактично, можливості повноцінно будувати кар’єру, бо традиційно вона виховує і доглядає дітей, виконує домашню роботу. Але жінки нічим не поступаються чоловікам у професійній придатності до найрізноманітніших видів діяльності. Серед жінок є відомі вчені, керівники фірм, підприємств, а також міністри, прем'єри урядів та президенти країн: всі вони чудово справляються зі своїми обов'язками. Ситуація може змінитися лише за умови, коли кожен зрозуміє і буде ставитися один до одного незалежно від статі. «Хоч ми і різні – але можливості у нас рівні» - ця теза прозвучала як заклик до всіх присутніх школярів. На закріплення теми учні переглянули фільм про гендерну рівність та насилля у сім’ї.          

Психолог проекту Гавронська Наталія ознайомила учнів з поняттям «насильство», його видами, ознаками і проявами. Окремо психолог зупинилася про наслідки насильства. На завершення конференції діти отримали рекомендації і пам’ятки, як не стати жертвою насилля і куди звернутися по допомогу. В ході заходу, серед учнів старших класів проведено анкетування «Моє життя в сімї та школі», де дітям були запропоновано визначити варіанти дій у випадку насильства та своє ставлення до цієї проблеми.

Теми, запропоновані для обговорення, викликали особливий інтерес не лише в учнівському середовищі, а і в педагогів, яких дуже цікавили результати анкетувань в конкретному навчальному закладі. Продовженням даної тематики стане проведення семінару «Методика роботи з дітьми, які зазнали насильства».  для психологів та соціальних педагогів  на базі соціального центру «Карітас-Волинь».

Джерело: lutsk-ugcc.org.ua