Акція «Папа для України» другий рік поспіль допомагає пережити зиму на Донбасі
  • Срд, 31/01/2018 - 10:24

Ватиканська допомога «Папа для України», яка вже другу зиму працює на Донбасі, фінансує новий проект Норвезької ради у справах біженців (NRC) направлений на допомогу в зимівлі для близько шістнадцяти з половиною тисяч жителів Луганської області.

Серед країн «рекордсменів» за кількістю внутрішніх переселенців, Україна єдина країна, де взимку температурні показники можуть сягати до – 20С. Доступ до опалення є  величезною проблемою для багатьох мешканців прифронтових районів і Луганська область не є виключенням. Майже всі села, які покриває проект, це  колишні шахтарські селища, де більшість родин раніше отримували вугілля безкоштовно. Із початком збройного конфлікту та через проблеми з вугледобуванням, мешканці таких селищ залишилися напризволяще. Добре, що на допомогу щороку приходять міжнародні гуманітарні організації.

«Така солідна підтримка від Акції «Папа для України» забезпечить основні потреби малозахищеного населення нашого регіону. Ми впевнені, що ця допомога захистить людей від небезпечних способів здобування палива, таких, як наприклад, пошук палива у замінованих місцинах. Також людям не доведеться для придбання дров чи вугля брати в борг кошти, оскільки джерел доходу для його повернення у них просто немає», — зауважив Віктор Автономов, менеджер NRC.

NRC вже протягом 4 років допомагає цивільним особам, постраждалим від конфлікту на Сході України, пережити зимовий сезон, надаючи тверде паливо, матеріали для утеплення домівок, обігрівачі, одяг, ковдри. З Акцією «Папа для України» це вже друга співпраця. Минулого 2017  року в рамках Акції 150 соціально вразливих родин у Станично-Луганському районі Луганської області отримали допомогу будівельними матеріалами для  ремонту житла із незначними пошкодженнями. Ще 13 родин отримали допомогу будівельними матеріалами та коштами для капітального ремонту своїх зруйнованих помешкань. 163 родини змогли повернутись у власні домівки.

З січня 2018 року розпочався новий проект фінансований Ватиканом.  В рамках проекту, вже на сьогодні вихованці соціальних та навчальних закладів населених пунктів Попаснянського району ( сс.Вовчеярівка, Мирна Долина, Комишеваха, Новоіванівка, Золоте) вже отримали тверде паливо. Наступні доставки будуть у Новоайдарському районі: с.Дмитрієвка; а в Станично-Луганскому районі: Станиця-Луганська, Вільхова, Герасимівка, Передільске, Талівка, Красна Талівка, Верхньобогданівка, Плотина, Тепле; у Кремінському районі: Новоастрахань, Кремінна; Білокуракине; Троїцьке; Лисичанськ; Сєвєродонецьк; Старобільск, Новопсков. Усього, 28 навчальних та соціальних закладів отримають вугілля, дрова, обігрівачі, ковдри та теплий одяг або готівку на їх придбання. Це  школи, дитячі садочки, 2 неврологічні диспансери та територіальні центри соціального захисту.

Також, в рамках проекту, триває реєстрація родин, які протягом двох місяців будуть отримувати грошову допомогу на придбання твердого палива. Допомога буде надана  2100 родинам, кожна з яких отримає по 5600 грн. Це мешканці населених пунктів Золоте, Камишеваха Попаснянського району та  Плотина, Верхня Вільхова, Нижня Вільхова Станично-Луганського району. 300 родин уже відібрано на отримання утеплювальних матеріалів для їх приватних будинків. Це мешканці сс.Камишне, Юганівка, Колесниківка Станично-Луганського району.

Нагадаємо, що за оцінками ООН, на початок 2018 року 3,4 мільйонів українців потребують гуманітарної допомоги та захисту. Акція «Папа для України» благодійна ініціатива святішого отця Папи Франциска, працює в Україні вже другий рік, покриваючи гуманітарними проектами всю територію лінії розмежування, а також області найбільшої концентрації внутрішніх переселенців. 16 мільйонів євро було зібрано католиками Європи для допомоги Україні.  Допомога надається найбільш кризовим категоріям ВПО, незалежно від віри, конфесії, етнічної приналежності чи політичних переконань.