Культура

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 15:25

    Тисячі людей вийшли у центр Варшави на Національний Марш Життя. Демонстрація під гаслом “Нехай живе Польща” – це вираз афірмації життя, а також протидії законопроектам, які спрямовані на розширення доступу до абортів і, таким чином, на зменшення захисту ненароджених дітей. Патронат на маршем узяв польський єпископат. Її очільник архиєпископ Тадеуш Войда закликав, аби ця неділя стала днем молитви у храмах на захист ненародженого життя. Про це повідомляє Vatican News.

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 15:14

    У інтерв’ю для ватиканських медіа президент Папської академії «За життя» розповів про небезпеки, пов’язані із нещодавно прийнятою резолюцію Європарламенту про включення аборту до «Хартії основних прав» ЄС.

     

  • П'ятниця, Квітень 12, 2024 - 14:59

    У п’ятницю, 5 квітня, у стінах Університету Короля Данила, що у м. Івано-Франківськ, вкотре відбувся благодійний аукціон «Крок до перемоги» на підтримку Збройних сил України. З цієї нагоди архиєпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин передав власний лот — «Трифігурну ікону» зі своєї приватної колекції, датовану XIX століттям.

  • Четвер, Квітень 11, 2024 - 13:55

    В Україні є свобода віросповідання під час воєнного стану

    10 квітня 2024 року в Києві в приміщенні Дому Біблії Українського Біблійного Товариства (УБТ) відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) з делегацією Конференції Європейських Церков (КЄЦ), яка відвідує Україну цими днями. 

    Під час зустрічі українські релігійні діячі висловили подяку КЄЦ за молитви, допомогу біженцям й підтримку України на міжнародному рівні та поінформували представників КЄЦ про потреби українців в контексті відбиття російської агресії. 

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:23

    6 квітня капелани Центру Опіки Сиріт, за фінансової підтримки Українська освітня платформа, організували та провели Реколекції для Дитячих будинків сімейного типу м. Львова та Львівської області.

    Участь у них взяли 13 ДБСТ.

    Духовну віднову розпочали з Божественної Літургії в храмі Матері Божої Неустанної Помочі, в часі якої о. Роман Прокопець, голова Центр Опіки Сиріт та настоятель Храм Матері Божої Неустанної Помочі зазначив:

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:16

    Священник із Салезіянського Товариства святого Івана Боско, який служить на сході України, розповів у інтервʼю для Радіо Ватикану - Vatican News про свою участь у вишколі, який Папський Салезіянський Університет організував для салезіян і їхніх помічників, що походять з регіонів, де тривають збройні конфлікти, щоб підготувати до супроводу людей, які переживають травму.

     

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:12
    Шофар, баранячий ріг, що використовується в єврейській традиції для сповіщення про початок певних священних свят, лежить в основі слова «ювілей». Звучання цього інструменту пов'язане з найважливішими епізодами історії спасіння: від жертвоприношення Авраама до проголошення Десяти Заповідей. Рабин Ді Сеньї: «Із Йовеля випливає соціальне послання про справедливість і рівність».
     

    Paolo Ondarza - Ватикан

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:03

    На згадку про історичну зустріч 14 квітня 1984 року Міжнародний молодіжний центр святого Лаврентія, під патронатом Дикастерії у справах мирян, сім'ї та захисту життя і Фундації Івана Павла ІІ на підтримку молоді, запрошує в на низку заходів, присвячених пам'яті та актуальності події, з якої розпочалися Світові Дні Молоді в Католицькій Церкві.

     

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:01

    У Ватикані розпочалася пленарна асамблея Папської академії соціальних наук, яка присвячена становищу людей з інвалідністю, що за словами Президентки академії, займають центральне місце в навчанні Папи Франциска.

     

    «Змінити суспільні визначники та будувати нову культуру інклюзивності», – на таку тему від 9 до 11 квітня 2024 р. в Палаці Пія IV у Ватикані, осідку Папських академій наук і соціальних наук, відбувається пленарна зустріч Папської академії суспільних наук (PASS).

  • Вівторок, Квітень 9, 2024 - 13:45

    Комісія Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE) опублікувала заяву напередодні голосування 11 квітня в Брюсселі щодо включення права на аборт в Хартію основних прав ЄС. У документі говориться, що сама Хартія «не може включати права, які не визнаються всіма і викликають розбіжності».

     

  • Вівторок, Квітень 9, 2024 - 13:31

    У храмі священномученика Климентія Шептицького будуть виставлені старовинні плащаниці з галицьких храмів, більшість з яких віднайшов о. д-р Севастьян Дмитрух. Виставку планують відкрити за 10 днів до Великодня.

    Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Музей Митрополита Андрея Шептицького.

  • Понеділок, Квітень 8, 2024 - 15:54

    Документ Дикастерії доктрини віри "Dignitas infinita" готувався п'ять років і включає в себе папське навчання останнього десятиліття: від війни до бідності, від насильства над мігрантами до насильства над жінками, від абортів і сурогатного материнства до евтаназії, від теорії ґендеру до цифрового насильства.

  • Середа, Квітень 3, 2024 - 12:23

    Найвища доктринальна інституція Ватикану наступного тижня оприлюднить нову декларацію на тему людської гідності. Очікується, що документ торкнеться низки сучасних моральних проблем, включаючи гендерну ідеологію та сурогатне материнство. Про це повідомляє CNA.

    Пресслужба Святого Престолу у вівторок оголосила, що новий документ під назвою Dignitas Infinita (“Нескінченна гідність”) (Про людську гідність) буде представлено на пресконференції, яка відбудеться в Римі 8 квітня.

  • Вівторок, Квітень 2, 2024 - 11:19

    Останнім часом термін «трансгуманізм» набуває дедалі більшої популярності, викликаючи дискусії про майбутнє людства та етичні наслідки нових технологій, які призначені для модифікації людського тіла.

    У недавньому інтерв’ю ACI Prensa аргентинський філософ Маріано Асла, який має докторський ступінь в Університеті Наварри, запропонував критичний аналіз цієї суперечливої теми.

  • Понеділок, Квітень 1, 2024 - 16:25

    Традиційно у Великодню ніч у Католицькій Церкві відбувається хрещення дорослих. Цьогоріч у Франції це таїнство прийняли понад 7 тисяч дорослих. Цікаво, що ця цифра зросла не лише на 31%. від минулого Великодня, але подібний процес відбувається довше – кількість катехуменів тепер на 120 % більша, більш ніж десятиліття тому. Здається, що все суперечить культурним тенденціям, які наголошують на недосконалості інституції Церкви.

  • Неділя, Березень 31, 2024 - 08:29

    «Як представники релігійної спільноти України ми стверджуємо, що агресивна російська війна проти нашої Батьківщини є диявольською справою, а співучасть у ній на боці агресора, в тому числі через публічне виправдання, є духовним злочином», — Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій засудила документи останнього засідання «Всемирного русского народного собора», який виправдовує війну росії проти України. Про це — у заяві ВРЦіРО.

  • П'ятниця, Березень 29, 2024 - 13:28

    Релігія не може бути нічому підпорядкована ні в самій людині, ні в суспільному житті. Це принцип, який також звільняє нас від фарисейства сьогодні. І так повинно залишатися назавжди. Біблійні фарисеї не скористалися пропозицією, яку їм надзвичайно чітко зробив Ісус. Ми не можемо думати, що сьогодні було би інакше. Ми не можемо віддати релігію жодній силі, крім сили її чистоти, – розповів PCh24.pl  священник та професор Януш Круліковський з Папського університету Івана Павла ІІ у Кракові.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:25

    Владика Степан Меньок, екзарх Донецький, продовжує ділитися власними роздумами про християнську духовність. Цього разу єпископ пропонує своїм читачам застановитися над тим, що духовне життя — це постійний поступ, який ми здійснюємо у власних життєвих обставинах. Важливо, за його словами, безперервно у цьому зростати.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:22

    25 лютого 2004 року «Страсті Христові» вперше вийшли на екрани кінотеатрів Сполучених Штатів, якраз перед Великоднем.

    Сюжет, заснований головним чином на чотирьох Євангеліях (від Матвія, Марка, Луки та Івана), показує останні години Ісуса, сповнені страждань, смутку та болю, його криваву жертву заради досягнення спокути людства. Що відрізняло цю постановку від інших подібних фільмів, так це реалістичність і грубість сцен, а також олюднення Ісуса Христа.

    Скрізь несподіваний успіх

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 14:58

    Монастир Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Язлівці, що на Тернопільщині, отримав нове життя.

    Постановою Кабінету Міністрів України палац (монастир) у селі Язлівець має статус об’єкта культурної спадщини національного значення. 27 березня там відбулася зустріч заступника начальника Тернопільської ОВА Віктора Устенка з архієпископом та митрополитом Львівським Римсько-Католицької Церкви Мечиславом Мокшицьким.

Сторінки