Новини

  • 18 Квітень 2024 (18:28)
    Відкриваючи весняну пленарну зустріч Комісії Єпископатів ЄС, її очільник вказав на загрози від поділів у Європейському Союзі перед обличчям викликів, пов’язаних з війною в Україні, а також перестеріг від спокуси делегітимізувати союз з огляду на рішення, несумісні з християнським баченням, заохочуючи навпаки, використовувати всі можливості для ділення з іншими спадком віри.
  • 18 Квітень 2024 (18:26)

    Минуло 127 років з часу першої Служби Божої українською мовою в Канаді. Її відправили в поселенні Теребовля у хатині Василя Ксьонжика, вихідця з Теребовлі на Тернопільщині.

    Тоді, 12 квітня 1897 року, Службу Божу відслужив отець Нестор Дмитрів.

  • 18 Квітень 2024 (17:19)

    Від 3 до 17 квітня у Римі відбувалось навчання по роботі з травмою в Папському Салезіянському університеті. У важливій ініціативі також вдалося взяти участь трьом представницям Салезіянського ліцею «Всесвіт» у Житомирі. На завершення свого перебування у Римі вони у складі своєї групи мали зустріч зі Святішим Отцем. 

    У навчальній програмі брали участь психологи, педагоги, катехити та аніматори салезіанських спільнот з регіонів, де тривають збройні конфлікти. Серед учасників групи були священники та капелани. 

  • 18 Квітень 2024 (17:17)

    Заклик до справедливого миру та солідарності для України

    Ми, представники Конференції Європейських Церков (КЄЦ) разом з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), займаємо єдину позицію щодо засудження агресії Російської Федерації проти України, яка триває з 2022 року. Неспровоковане вторгнення на українську територію завдало безмірних страждань тисячам невинних мирних жителів, дестабілізувало регіон та порушило основоположні принципи міжнародного права і людської гідності.

  • 18 Квітень 2024 (17:15)
    Щонайменше сорок жінок, що не мають належного доступу до служби охорони здоров’я, мали нагоду пройти в амбулаторії для бездомних і вбогих, яку провадить Дикастерія харитативного служіння, діагностичні обстеження для запобігання раку молочної залози.
  • 18 Квітень 2024 (17:14)

    Серед груп, що брали участь у загальній аудієнції з Папою Франциском 17 квітня 2024 р., були також священники-салезіяни разом зі своїми помічниками з-поміж мирян, що брали участь у формаційному курсі «Супроводжувати тих, кого спіткала травма», який організував Папський Салезіянський Університет, група жінок з України під проводом о. Романа Кравчика, пароха архикатедрального собору святого Юра у Львові, а також отці з Головної Управи та вищі настоятелі Василіанського Чину святого Йосафата.

  • 18 Квітень 2024 (14:51)
    Приймаючи на аудієнції черниць Ордену Кармеліток Босих, Святіший Отець закликав їх не боятися робити відважні й ризиковані рішення та бути відкритими до діяння Святого Духа.
  • 18 Квітень 2024 (14:47)

    Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до української мови, це про здатність краще розуміти, що я молюся. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі програми «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні», відповідаючи на запитання про те, наскільки йому комфортно молитися за новими текстами і чи грішить священник, якщо не використовує новий Служебник.

  • 18 Квітень 2024 (12:21)

    Більшість осіб, які звернулися до церковної влади у зв’язку зі звинуваченнями щодо зловживання з боку священнослужителів, не очікують виплати грошової компенсації, повідомив португальський єпископат через Vita Group.

    Цей орган у складі церковних структур Португалії відповідає за прийом заяв від імовірних жертв сексуального насильства з боку священників і мирян, які працюють у Церкві.

  • 18 Квітень 2024 (11:37)

    Папа Франциск написав передмову до книги співробітника Державного Секретаріату, що віддає шану святому Папі Пієві Х.

    «Пій Х також був Папою, який плакав над світовою війною, якої він вважався першою жертвою, благаючи сильних світу цього відкласти зброю. Яку ж близькість я відчуваю з ним у цей трагічний час сучасного світу...», – пише Папа Франциск у передмові до книги «Данина Пієві Х. Сучасні портрети», автором якої є о. Лучіо Бонора, священник з італійського міста Тревізо, батьківщини Пія X, працівник Державного Секретаріату Святого Престолу.

  • 18 Квітень 2024 (11:21)

    Українська Греко-Католицька Церква з перших днів жорстокої війни росії проти України стоїть пліч-о-пліч із українським військом та народом. Її самовіддана місія особливо відчутна в часи повномасштабного вторгнення. З метою зберегти для історії багатогранність життя і служіння УГКЦ у ці нелегкі часи, «Живе телебачення» розпочато виробництво документального фільму. Перша частина цього проекту присвячена місії військового капелана. Головним героєм, на чиєму прикладі розкривається цей аспект служіння УГКЦ, став отець Ігор Табака, військовий капелан, священник Харківського екзархату УГКЦ.

  • 17 Квітень 2024 (17:54)

    Складаючи співчуття архиєпископові та вірним Архидієцезії Боґоти, Папа Франциск згадує покійного як відданого пастиря, що посвятив своє життя добру Церкви.

  • 17 Квітень 2024 (17:52)

    17 квітня у Львові розпочалася Міжнародна екуменічна конференція «Разом крізь лихоліття війни: досвід постюгославських країн та України». На відкритті конференції виступив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

  • 17 Квітень 2024 (15:14)

    “Найпохмуріший день для жінок у післявоєнній історії Німеччини” — так газета “Bild” прокоментувала набуття чинності закону про “самовизначення” (Selbstbestimmungsgesetz).

  • 17 Квітень 2024 (14:25)

    Унеділю, 14 квітня, у Варшаві пройшов Національний Марш за життя, який зібрав небайдужих поляків, котрі відстоюють право на життя від моменту зачаття до природної смерті. Тисячі людей вийшли на вулицю, щоб заявити про свою прихильність захисту ненароджених дітей від варварської практики аборту.

  • 17 Квітень 2024 (14:14)

    Іслам запроваджує нові стандарти практикування віри у французьких передмістях. Парадоксально, але це впливає і на католиків, які там живуть, причому в позитивному сенсі: вони відкрито говорять про свою віру і готуються захищати її, коли стикаються з сусідами-мусульманами. Католики в передмісті, це не корінні французи, а мігранти. Однак у цих районах, де переважають мусульмани, вони утворюють динамічні і, як правило, молоді спільноти, що свідчать про Христа.

  • 17 Квітень 2024 (13:56)

    У квітні згадують одну з найтрагічніших сторінок історії кінця ХХ століття – геноцид у Руанді, під час якого лише за сто днів було вбито понад мільйон осіб.

    Геноцид у Руанді залишається в пам'яті людства яскравим прикладом того, скільки зла може спричинити розпалювання ненависті та ворожнечі. Своїм свідченням про ті трагічні події в інтерв’ю Vatican News поділився кардинал Антуан Камбанда, архиєпископ Кігалі.

  • 17 Квітень 2024 (13:02)

    У Бельгії з'явилася ще одна жахлива версія культури смерті. Люк Ван Ґорп, керівник одного зі страхових фондів т. зв mutualité/mutualiteit, метою якого є забезпечення всім гідної медичної допомоги, запропонував евтаназію для “людей, які втомилися від життя”. У відповідь на це бельгійські єпископи нагадали, що “людське суспільство завжди виступає за життя”.

  • 17 Квітень 2024 (12:54)

    У Павшині на Мукачівщині 12-14 квітня, проходив семінар про захист життя від моменту зачаття і до природної смерті. Однією зі спікерів була Голова Всеукраїнського благодійного фонду «За гідність людини» пані Геня Самборська.

  • 17 Квітень 2024 (12:51)

    Під час нарад, що відбувалися під проводом Папи Франциска і на які прибули члени ради з різних куточків світу, також не забракло згадки, як також молитви, що стосувалися війн, які тривають у світі.

    В днях 15 і 16 квітня 2024 р. в «Домі святої Марти» у Ватикані відбувалася квітнева зустріч Ради Кардиналів, дорадчого органу, який Папа Франциск створив на початку свого понтифікату із завданням допомагати в управлінні Церквою та опрацюванню необхідних реформ.

Сторінки