Американські католицькі єпископи повідомляють про 95 напади на католицькі церкви в США з травня 2020 року
  • Втр, 05/10/2021 - 12:37

Згідно зі звітом Комітету за релігійну свободу Конференції католицьких єпископів США (USCCB), з травня 2020 року було зареєстровано як мінімум 95 випадків вандалізму щодо католицьких церков в Сполучених Штатах, повідомляє інформаційне агентство CNA. Інциденти сталися в 29 штатах.

Інциденти включають підпали, руйнування статуй, псування церковних будівель і надгробків графіті зі свастикою і антикатолицькою лексикою.

«Незалежно від того, чи були ці дії вчинені стурбованими людьми, що волають про допомогу, або агентами ненависті, які прагнуть залякати – це ознаки того, що суспільство потребує зцілення», – сказали архієпископ Томас Вєнскі з Маймі, голова Комітету з релігійної свободи USCCB, і архієпископ Пол Коаклі з Оклахома-Сіті, голова комітету USCCB з питань внутрішнього правосуддя і людського розвитку.

«Коли ми намагаємося зрозуміти руйнування цих священних символів безкорисливої ​​любові і відданості, ми молимося за всіх, хто скоїв зло, і  залишаємося пильними, щоб не допустити іще більшого руйнування», – написали єпископи.

Останній інцидент, включений до звіту, стався 5 вересня 2021 року. Вандали намалювали графіті на дверях і двох вивісках католицької церкви в Луїсвіллі, штат Колорадо.

У звіті згадується 12 інцидентів в Каліфорнії – з травня 2020 року, в тому числі псування і видалення статуї Святого Джуніпера Серра в жовтні 2020 року і підпал в липні 2020 року, в результаті якого була частково зруйнована 249-річна місіонерська церква в Сан-Габріелі.

У звіті також згадується 14 інцидентів в Нью-Йорку, в тому числі антикатолицькі, антіполіцейскі графіті на зовнішній стороні собору Святого Патріка, зроблені в січні 2021 року.

У деяких випадках єпархії вимагали підвищення безпеки після актів вандалізму.

Бруклінська єпархія зажадала збільшення присутності поліції в травні після двох інцидентів вандалізму в церковних будівлях, скоєних протягом трьох днів. Статуя, що зображає Пресвяту Богородицю з немовлям Ісусом, була виявлена ​​пошкодженою вандалами у будівлі єпархіальної адміністрації, де також була обезголовлена ​​статуя Христа. Розп’яття біля приходу також було знайдено перекинутим, а американський прапор згорів за межами парафіяльного будинку. Обидва інциденти були розслідувані, як потенційні злочину на грунті ненависті.

«Ми безумовно стурбовані тим, що існує модель злочинів на грунті ненависті проти католиків», – сказав Ентоні Ернандес, модератор курії єпархії, в спеціальній заяві після нападів.

«Наша нація переживає надзвичайний годину культурного конфлікту», – написали архієпископи Вєнскі  і Коаклі. «Шлях вперед повинен лежати через співчуття і розуміння, яких нас вчать Ісус і Його Свята Мати. Давайте будемо споглядати, а не руйнувати образи цих прикладів Божої любові. Наслідуючи приклад Господа, ми відповідаємо на оману розумінням, а на ненависть – любов’ю », – відзначають прелати.