«Ангел Господній» в Нок: Наша Мати знає труднощі та радощі сім'ї
  • Пон, 27/08/2018 - 09:39

Недільне проказування молитви «Ангел Господній» 26 серпня Папа Франциск очолив з побожними ірландцями в їхньому національному Марійському санктуарії

«Марія, наша Мати, є також Матір’ю Церкви, і Їй ввіряємо шлях Божого люду», – сказав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 26 серпня 2018 р., яке він очолив у «Марійському серці Ірландії», тобто, в санктуарії в Нок.

Проща до «Марійського серця»

Саме паломництвом слідами кількох поколінь ірландців розпочався другий і заключний день 24-ї Апостольської подорожі Папи Франциска – відвідин Ірландії для участі у ІХ Всесвітній зустрічі сімей. Попрощавшись з персоналом Апостольської Нунціатури в Дубліні, що стала для нього домівкою під час цієї короткотривалої подорожі, Святіший Отець прибув до міжнародного аеропорту, звідки відлетів на північний захід країни.

Згідно з переданням, 21 серпня 1879 року, п’ятнадцять людей, віком від 6 до 75 років, стали тут свідками появи Пресвятої Богородиці. Під проливним дощем вони побачили на розі церковці Діву Марію, поряд з Якою стояли ще дві постаті, як вважається – святі Йосиф та євангелист Іван. Традиція розповідає, що вірні протягом двох з половиною годин молилися під дощем, не змокнувши, а три постаті, не промовивши жодного слова, зникли. Так розпочалася надзвичайна історія Нок, що став обов’язковою метою паломництва для ірландців. Щороку санктуарій відвідують один мільйон 500 тисяч прочан.

Через сто років після появи Пречистої Діви Марії, поруч з церковцею був споруджений великий санктуарій. Комплекс має 5 каплиць, присвячених Найсвятішому Ісусовому Серцю, Пресвятій Богородиці, святому Йосифові, святому апостолові Іванові та святому Колумбанові.

У відпустовому осередку Наступника святого Петра вітали митрополит та чотири єпископи місцевої церковної провінції разом з великим збором вірних. У храмі Папа зупинився на молитву в каплиці появи Пресвятої Богородиці. Залишивши в подарунок золоту вервицю для статуї Пречистої Діви Марії, він вийшов на площу перед храмом, щоб очолити проказування молитви «Ангел Господній».

Марія знає наші радощі та труднощі

Промовляючи до вірних, Святіший Отець зазначив, що «ввірив сповненому любові заступництву Богородиці всі родини світу», й, особливим чином, ірландські родини. «Марія, наша Мати, знає радощі та труднощі, які переживаються в кожному домі, – додав він. – Зберігаючи їх у Своєму непорочному серці, Вона з любов’ю представляє їх перед троном Свого Сина».

Папа розповів, що на згадку про свій візит залишив у подарунок розарій, стверджуючи, що йому відомо, наскільки важливою в цій країні є традиція родинного проказування молитви на вервиці, що стало джерелом «відради та сили» для численних батьків, матерів і дітей, роздумуючи про участь Богородиці в таїнствах Христового життя.

Бастіони віри і добра

«Марія – наша Мати, Вона є також Матір’ю Церкви, тож сьогодні ввіряємо Їй шлях вірного Божого люду на цьому “Смарагдовому острові”. Просимо про підтримку для сімей у їхніх зусиллях у справі поширення Христового Царства та дбання про найостанніших з-поміж наших братів і сестер», – вів далі Святіший Отець, побажавши, щоб родини були «бастіонами віри й добра» серед «вітрів і бурь» нашого часу.

Молитва за страждаючих

Зауваживши, що Діва Марія «з милосердям споглядає на страждаючих членів родини Свого Сина», Глава Католицької Церкви сказав, що молячись перед Її статуєю, він ввірив Їй також усі жертви «зловживань з боку членів Церкви в Ірландії».

«Ніхто з нас, – наголосив він, – не може ухилитися від зворушення історіями неповнолітніх, які зазнали зловживань, які були пограбовані зі своєї невинності, забрані від матерів та покинуті зі шрамами болючих спогадів. Ця відкрита рана є для нас викликом, аби бути стійкими та рішучими в шуканні істини та справедливості. Молюся про Господнє прощення за ці гріхи, за скандали та зраду, які пережили чимало членів Божої родини. Прошу в нашої Благословенної Матері, щоби заступалася за зцілення всіх людей, які зазнали зловживань будь-якого характеру, та утверджувала кожного члена християнської родини в рішучій постанові ніколи більше не допустити, щоб могли повторитися такі ситуації».

Вітання для Північної Ірландії

Паломництво на північ країни стало також нагодою скерувати слова привітання до мешканців Північної Ірландії, адже в рамках подорожі на Зустріч сімей не було можливо їх окремо відвідати. «Прощу в Богородиці підтримати всіх членів ірландської родини, аби вони й далі, як брати і сестри, були витривалими в ділі примирення», – сказав Папа.

Побажання для в’язнів

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець склав окремі побажання в’язням, особливо дякуючи тим, які написали йому листи в контексті запланованої подорожі до їхньої батьківщини. «Запевняю вас і ваші родини у моїй близькості та молитві. Нехай же Марія, Мати милосердя, чуває над вами та скріплює вас у вірі та надії», – побажав він.