«Антисемітизм повинен бути викорінений з серця і з життя кожної людини!» - Папа до єврейської спільноти Риму
  • Птн, 11/10/2013 - 19:00

Папа Франциск прийняв на аудієнції Головного рабина Риму Ріккардо Ді Сеньї і делегацію рабинів і глав єврейських організацій столиці з нагоди 70-річниці депортації римських євреїв.

Вітаючи Святішого Отця, рабин Ді Сеньї зазначив, що ця зустріч є «знаком наступності та новизни»: відносини між християнською та юдейською громадами Риму унікальні, оскільки вони нараховують майже два тисячоліття. «Неможливо ігнорувати, - сказав Ді Сеньї, - цю довгу історію - місцеву, але насичену універсальним значенням» .

Головний рабин послався на трагедію, що сталася нещодавно біля берегів Лампедузи, щоб підкреслити суспільну відповідальність, якою наділені християнська і єврейська громади. Ріккардо Ді Сеньї порівняв дві біблійні розповіді: про Ноїв ковчег і про молитву Авраама за Содом і Гоморру. Ной врятувався, в той час як все інше було зруйновано потопом. Біля Лампедузи загинули ті, хто знаходилися в човні, в той час як вижило інше людство - почасти безсиле, почасти байдуже. Ной, будучи праведником, - сказав Ді Сеньї, - нічого не зробив на захист свого покоління, Авраам же наполегливо молився про порятунок Содому і Гоморри.

«Рятувати від руйнування, відновлювати і будувати кращий світ, в якому для кожного є місце»: християни і євреї покликані до творення, яке засноване також на жестах дружби.

Зі свого боку, Святіший Отець привітав римську юдейську громаду - найдавнішу в Західній Європі - і визнав, що відносини між католиками та євреями не були позбавлені нерозуміння і навіть несправедливості. Папа підкреслив значення Другого Ватиканського собору, а також «мудрих і щедрих людей», завдяки яким християни і євреї змогли стати на шлях зустрічі та діалогу.

«Антисемітизм повинен бути викорінений з серця і з життя кожної людини!» - сказав Папа Франциск, додавши, що спогад про трагічні події катастрофи спонукають нас «уникати ідеологій, не виправдовувати зло, з яким ми стикаємося, і не послаблювати пильності проти антисемітизму та расизму, яким би не було їхнє походження».

Джерело: catholic-media.org