Апеляційний Суд Варшави залишив хрест у Сеймі
  • Пон, 09/12/2013 - 16:08

Присутність хреста у Сеймі не порушує особистих прав – постановив у понеділок Апеляційний Суд у Варшаві, відкидаючи таким чином апеляцію депутатів партії «Твій Рух».

Хрест є релігійним символом, однак не можна забувати про його значення, як символу культури і народної ідентичності, – зазначила у понеділок суддя Едита Єфімко, виголошуючи вирок Апеляційного Суду у Варшаві у справі присутності хреста у Сеймі. В свою чергу, депутати партії «Твій Рух» відповіли, що подаватимуть касаційну скаргу до Верховного Суду.

В усному коментарі суддя Єфімко зазначила, що в даному процесі не розглядався політичний чи світоглядний спір про легальність чи нелегальність розміщення хреста  у Сеймі. Суддя нагадала, що релігійна свобода має не лише приватний вимір, але і публічний – так стверджує і польське, і європейське законодавство.

«Розміщення хреста у публічних місцях входить у сферу допустимого виявлення релігійних почуттів», – наголосив суд.

Водночас, – як додала пані суддя, – існує і право на свободу від релігії, на яке покликались позивачі, вказуючи на колізію обох прав. «Суд повинен зважити ці інтереси на основі принципу пропорційності. Тоді потрібно оцінити, яку шкоду було нанесено. На думку суду, розміщення релігійного символу в публічній сфері не приносить шкоди», – йдеться у вироку.

У поясненні до вироку зазначено, що шкоду може нанести чинення тиску шляхом передавання релігійної суті у формі, яку адресат воліє не приймати.

Позивачами стали депутати (Януш Палікот, Роман Котлінскі та Арманд Рифінскі), котрі прагнули змінити вирок Окружного Суду Варшави, виданий в січні цього року. На їх думку, суд не врахував норм польської конституції та європейських стандартів щодо свободи совісті і віровизнання. «Насправді, католицька більшість не може приймати рішення про релігійну свободу атеїстичної меншості», – вважають депутати.

За матеріалами deon.pl