Апостольська ревність – це відвага підвестися після падіння,- Папа на загальній аудієнції
  • Срд, 24/05/2023 - 12:37

У середу, 24 травня 2023 р., Папа Франциск запросив учасників загальної аудієнції на черговий урок до «школи деяких святих», які є свідками, що «навчають нас апостольської ревності». Цього разу приклад пристрасності задля євангелізації він знайшов «у дуже далекій землі», а саме – в Корейській Церкві. Йдеться про мученика та першого корейського священика святого Андрія Кіма Теґона. Святіший Отець зазначив, що приблизно 200 років тому корейська земля була ареною суворих переслідувань християнської віри. Вірити в Христа тоді означало «бути готовим давати свідчення аж до смерті». Й у прикладі святого Андрія Кіма можна виокремити два аспекти.

Суть ідентичності учня

Перше, на що звернув увагу Папа, був спосіб контактів з вірними. Ситуація була такою, що доводилося підходити до них прилюдно, але щоб не виявити себе. Й щоби визначати християнську тотожність співрозмовника, святий спочатку чинив заздалегідь усталений розпізнавальний знак, а тоді приховано запитував: «Чи ти учень Ісуса?». Оскільки інші люди були свідками розмови, потрібна була коротка фраза, і як речення, що «підсумовувала християнську ідентичність», душпастир обрав саме це.

«Насправді, бути Господнім учнем означає іти за Ним, іти Його дорогою. Християнин зі своєї природи є тим, хто проповідує та свідчить про Ісуса», – сказав Наступник святого Петра, підкреслюючи, що кожна християнська спільнота отримує від Святого Духа цю ідентичність. Й саме в цьому народжується євангелізаційний запал, якому не шкодять несприятливі обставини, ба більше, «він набирає ще більшого значення», а приклад корейських вірних показує, що «свідчення Євангелія в період переслідування може принести великі плоди для віри».

 

Підвестися після падіння

Другий аспект, на який звернув увагу Святіший Отець, пов’язаний із періодом, коли святий Андрій ще як семінарист мусів знайти спосіб, як підпільно приймати закордонних місіонерів. Це не було легко, бо тогочасний режим забороняв іноземцям ступати на територію краю. Одного разу майбутньому мученику довелося йти тривалий час під снігопадом, не ївши, та що він впав знеможений і ризикував замерзнути. В цей момент він несподівано почув голос: «Устань та йди!». Й відразу пробудився, зібрався силами й пішов за кимось, що мов тінь його провадив.

«Цей досвід великого корейського свідка дає нам зрозуміти один дуже важливий аспект апостольської ревності. Мається на увазі мужність підвестися після падіння», – зауважив Єпископ Риму, підкреслюючи, що «також і святі падають», однак, якою б важкою не була ситуація, навіть якщо здається, що для євангельської благовісті не залишилося місця, «ми не повинні здаватися і не повинні відмовлятися від того, щоби нести далі те, що є суттєвим у нашому християнському житті, тобто, євангелізацію». За словами Папи, кожен з нас може євангелізувати, наприклад, у своїй сім’ї, серед друзів, говорячи про Ісуса «із серцем, сповненим радості». «Приготуймося прийняти Святого Духа під час П’ятидесятниці та просімо благодаті апостольської мужності, благодаті євангелізувати, нести завжди нести вперед послання Ісуса», – закликав Святіший Отець.