Апостольська Столиця: США і Росія не зробили нічого конкретного для захисту християн
  • Суб, 03/01/2015 - 18:16

Святий Престол вважає, що ні США, ні Росія досі не зробили "жодних конкретних кроків" для захисту переслідуваних християн в Сирії та Іраку. Поки все відбувається на рівні заяв. Постійний представник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй в Женеві, архиєпископ Сільвано Томазі, 2 січня 2014 року сказав, що торгівля зброєю і боротьба за вплив є великою перешкодою в побудові миру. Він зазначив, що, хоча в останні місяці була проведена велика гуманітарна робота, однак, участь світу у вирішенні конфліктів на Близькому Сході та в Африці є недостатньою. "Якщо не буде політичної волі, щоб дійсно це змінити, поточний рік стане драматичним", - сказав ватиканський дипломат.

"Як християни, ми завжди сподіваємося на майбутнє. Тим не менше, ми стикаємося з відсутністю політичної волі, коли справа доходить до бажання врегулювати ситуацію насильства, яке спостерігається в різних частинах світу, найсильніше на Близькому Сході і в Африці", - сказав архиєпископ Томазі. Він переконаний, що сьогодні панує логіка, згідно з якою труднощі і проблеми вирішуються за допомогою нових конфліктів. У той час, як є інші методи: наприклад, взаємна довіра, коли люди різних політичних поглядів і різних релігій докладають спільних зусиль на шляху взаєморозуміння, стримування зла та сприяння загальному благу. На думку єрарха, це мета, до якої треба прагнути в цьому році. І реалізувати її можна буде, якщо світ відмовиться від торгівлі зброєю і від усіх видів особистих інтересів, поставивши в центр благо кожної людини та її законні бажання.

Святий Престол в якійсь мірі є голосом совісті в міжнародному контексті. Він не має економічної чи військової потужності. Тому специфіка папської дипломатії якраз і полягає в тому, щоб нагадувати, що найважливішими цінностями для спільного майбутнього людської сім'ї є мир, взаємна повага і солідарність з тими, хто живе в скруті, підкреслив архиєпископ Томазі.