Апостольський нунцій в Україні розповів Постійному Синоду про сучасний стан акції «Папа для України»
  • Срд, 07/12/2016 - 09:29

Другий день робочих засідань 18-ї (49-ї) сесії Постійного Синоду був присвячений розглядові звітів комісій і відділів патріаршого рівня. Владика Михайло (Бубній) представив діяльність Комісії у справах монашества, звернувши увагу на виклики, які стоять сьогодні перед богопосвяченими особами УГКЦ.

Зокрема, йшлося про поширення діяльності Комісії на загальноцерковному рівні. Присутні наголосили, що між монашими особами в Україні та їхніми братами і сестрами на поселеннях слід поглиблювати контакти задля кращого взаємного пізнання і творчого обміну дарами.

За підсумками звіту Ради у справах євангелізації при Главі УГКЦ, яку очолює владика Йосафат (Мощич), Постійний Синод поблагословив дві євангелізаційні програми: програму преєвангелізації «Дорога і ключ», скеровану до нехрещених осіб, і програму «Благовість спасіння», розраховану на тих членів Церкви, які прагнуть поглибити своє духовне життя. Владика Василь (Тучапець) ознайомив членів Постійного Синоду зі станом соціального служіння в УГКЦ і перспективами розвитку новоствореного Відділу соціального служіння, який перебуватиме під його опікою. Синодальні отці наголосили, що служіння ближньому є не лише завданням благодійних організацій, таких як «Карітас», але повинно стати невід’ємною частиною духовності й способу життя кожного християнина. Саме в такому дусі було доручено опрацьовувати і втілювати в життя Програму соціального служіння УГКЦ.

6 грудня Постійний Синод відвідав Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні. У щирому братерському спілкуванні відбувся обмін думками щодо душпастирських завдань і викликів, які стоять перед УГКЦ в Україні та на поселеннях. Зокрема, велику увагу було присвячено гуманітарній акції «Папа для України», скерованої для допомоги постраждалим від наслідків військової агресії на Сході України. Апостольський нунцій повідомив, що Святіший Отець особисто і регулярно цікавиться ситуацією в Україні та прагне, щоб кожна пожертва, яку склали католики Європи в межах збірки 24 квітня, справді дійшла до потребуючих людей. На сьогодні разом з особистою пожертвою Папи Франциска сума зібраних коштів уже перевищила 10 мільйонів євро, а рішення щодо конкретних проектів, на які будуть скеровані ці кошти, будуть прийняті відповідними комісіями Апостольської Столиці ближчим часом.

При цій нагоді владика Гуджеротті подякував Предстоятелеві УГКЦ за цінні ініціативи та конструктивну позицію в налагодженні співпраці як всередині католицької спільноти в Україні, так і на полі державно-церковних відносин. Блаженніший Святослав запросив Апостольського нунція взяти участь у різдвяних богослужіннях в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, а представник Святішого Отця в Україні запросив усіх присутніх на коляду до Апостольської нунціатури.