Апостольський нунцій відслужив Різдвяну службу в храмі св.Олександра в Києві
  • Пон, 26/12/2016 - 09:20

24 грудня у храмі святого Олександра в Києві відбулася Різдвяна Свята Меса.

Храм поступово наповнився віруючими. Кожен, хто входив до храму, одразу ішов ліворуч – помилуватися вертепом, у якому не вистачало лише Немовлятка Ісуса. Cеред тих, хто прийшов на Службу, був зокрема посол Японії в Україні пан Шігекі Сумі. Зайняли свої місця хористи. Метушилися міністранти. Усі чекали прибуття Апостольського Нунція Клаудіо Ґуджеротті.

Нарешті архієпископ Ґуджеротті прибув до храму, подолавши численні затори, які останнім часом стали однією із «візитівок» Києва. Пролунав дзвоник, процесія рушила. Попереду ішли янголи, які несли до ясел Немовля. За ними – священики на чолі з архієпископом. Народженого Ісуса було покладено до ясел, і в темному храмі спалахнуло світло. Різдво звершилося!

Починаючи проповідь, Апостольський Нунцій з усмішкою запропонував парафіянам слухати його сидячи, адже він має багато їм сказати. Цією напівжартівливою порадою він створив особливо довірливу атмосферу. А вона була потрібна, бо затим нунцій перейшов до серйозної теми. Він говорив про мир – той, якого вже кілька років так прагнуть українці. Не злічити, скільки разів ми запитували: «Чому  Бог робить з нами таке? Чому допускає цю війну?» Владика наголосив: мир, принесений народженням Ісуса Христа, – це не мир у світі. Ми маємо шукати миру у своїх серцях. Війна – це монстр. Монстром є прагнення вбивати задля якоїсь ідеї, задля багатства. Але темрява потрібна, щоб розпізнати світло.

А ще потрібне вміння слухати. «Чи побачили б пастухи янголів, якби були заклопотані своїми проблемами?», – запитав у присутніх Клаудіо Ґуджеротті. Щоб уміти розпізнати Божий мир, ми маємо навчитися відкидати повсякдення, слухатися свого серця. Усвідомити, що кожна людська реальність цінна для Бога. «Це революція християнства!» – вигукнув архієпископ. На завершення він додав: «Ми не святкуємо День Народження Ісуса Христа. Ми очікуємо, аби Бог прийшов у світ і взяв його у свої руки».

Після завершення Святої Меси настоятель храму отець Віталій Безшкурий звернувся до архієпископа Ґуджеротті зі словами подяки за його служіння. «Вас називають народним нунцієм. І це не мої слова – так говорять наші парафіяни», – сказав отець Віталій. Молодь вручила Апостольському Нунцієві подарунок від усіх парафіян – картину, на якій зображено храм святого Олександра. Теплі слова й подарунок зігріли серце архієпископа. Помітно зворушений, він подякував  вірянам і пообіцяв, що й далі вірно служитиме. «Я буду добрим, але інколи показуватиму зуби, щоб захистити добро. Так мені наказав Папа Франциск! Христос Народився!»

Після Меси храмовий хор «Inspiratum» потішив присутніх чудовим виконанням колядок.