Апостольський Престіл: некатолики не можуть приступати до Причастя
  • Чтв, 19/04/2018 - 17:28

Конгрегація Доктрини Віри, під головуванням Архиєпископа Луїса Ладарія, в листі 22 лютого не дала згоди одному з членів некатолицького змішаного подружжя приймати Причастя в Католицькій Церкві – інформує австрійський портал kath.net. Це рішення мав підтвердити Папа Франциск.

Згідно з проектом постанов, які затвердила Німецька Конференція Єпископів у лютому цього року більшістю 2/3 голосів, члени подружжя в змішаних шлюбах, які не належать до Католицької Церкви, могли би приймати Святе Причастя після «серйозного випробування совісті», а також мали би «підтвердити віру Католицької Церкви» щодо Євхаристії, бажаючи припинити «серйозні духовні страждання» і «вгамувати голод Євхаристії».

Незважаючи на запевнення голови конференції, кардинала Рейнхарда Маркса, що це не є спробою змінити доктрину Церкви, пропозиція глибоко поділила німецьких єпископів.

Кардинал Герхард Мюллер, колишній префект Конгрегації Доктрини Віри, засудив цей рух як «риторичний прийом» і заявив, що умови, зазначені в проекті документа, не можуть бути задоволені, якщо ми хочемо залишатися вірними вченню Церкви.

На початку квітня цього року з'явилася інформація, що сім єпископів, серед них кардинал Райнер Велькі з Кельна, просили про втручання префекта Конгрегації Доктрини Віри Архиєпископа Луїса Ладарії Ферера SJ. У тристорінковому листі, опублікованому на шпальтах «Kölner Stadt-Anzeiger», вони ствердили, що Німецька Конференція Єпископату може перевищити свої повноваження і попросили Ватикан про допомогу. Лист також був адресований кардиналу Куртові Коху, голові Папської Ради з просування християнської єдності.

Окрім кардинала Велькі лист підписав Архиєпископ Людвіг Шик з Бамберга, а також єпископи Конрад Здарса (Аугсбург), Грегор Марія Ханке (Айхштет), Вольфганг Іполт (Герліц), Рудольф Водерхолзер (Регенсбург) і Стефан Остер (Пассау). У лютому цього року більшість німецьких єпископів погодились дозволити лютеранському члену змішаної пари приймати Причастя. Відразу ж відбулися консультації з Ватиканом з цього питання.