Апостольський Престіл закликає одностайно засудити злочини в Іраку
  • Срд, 13/08/2014 - 11:51

Папська рада з міжрелігійного діалогу направила широке послання у зв'язку з так званим "відновленням Халіфату", в результаті якого ісламськими терористами вчиняються жахливі злочини на території Іраку.

"Протест більшості мусульманських релігійних організацій проти цього відновлення не завадив джихадистам "Ісламської держави" вчинити і продовжувати скоювати злочини, які неможливо описати", – йдеться в документі. Відзначається, що "Папська рада, всі хто задіяний у міжрелігійному діалозі, прихильники всіх релігій, всі люди доброї волі, не можуть не засуджувати такі дії, негідні людини: вбивства людей з огляду на їх релігійну приналежність; жахливі практики обезглавлення, розп'яття і вивішування неживих тіл на площах; накидання християнам і єзидам вибір переходу в іслам або виплату данини; примусове вигнання десятків тисяч людей, у тому числі дітей, літніх, вагітних жінок і хворих; викрадення дівчат і жінок, які належать до спільнот єзидів і християн, як воєнну здобич; варварське нав'язування практики інфібуляції; руйнування місць культу, а також християнських і мусульманських мавзолеїв; насильницького захоплення і осквернення церков і монастирів; знищення хрестів та інших символів християн та інших релігійних спільнот; знищення безцінної культурної та релігійної християнської спадщини; огидне насильство з метою залякування людей і примусу їх до підпорядкування чи  до втечі".

Наголошується, що не існує причин, які могли б виправдати подібні злочини, і тим більше цього не може зробити жодна з релігій. Апостольська Столиця нагадує про розвиток християнсько-мусульманського діалогу. Тому "драматична ситуація християн, єзидів та інших релігійних спільнот, які не чисельні в Іраку, вимагає заняття чіткої та сміливої позиції з боку релігійних лідерів і всіх людей доброї волі", наголошується у ватиканському документі.

"Усі повинні одностайно і без жодних двозначностей засудити ці злочини і використання релігії для їх виправдання. В іншому випадку, як можна буде довіряти релігіям, їх прихильникам і лідерам? Як можна буде довіряти міжрелігійному діалогу, який будувався впродовж останніх років з великим терпінням?", йдеться в посланні.

Апостольський Престіл, релігійні лідери покликані використовувати свій вплив на керівників з метою припинення злочинів, покарання винних у їх вчиненні та відновлення правової держави в усій країні, гарантуючи повернення тим, хто був змушений утікати. "Пам'ятаючи про необхідність етики у сфері управління суспільством, ці релігійні лідери повинні наголошувати, що підтримка, фінансування і озброєння терористів – морально ганебне", - наголошується в документі.

Папська рада з міжрелігійного діалогу вдячна тим, хто вже засудив дії терористів і використання ними релігії для виправдання злочинів.

Тож, злучімо наші голоси з голосом Папи Франциска: "Бог миру нехай пробудить у всіх істинне бажання діалогу і примирення. Насильство неможливо перемогти насильством. Насильство перемагається миром".