Археологи в Ізраїлі виявили одне з міст царя Давида
  • Пон, 14/05/2018 - 11:55

За припущеннями деяких вчених, вони виявили руїни зниклого міста Еглоніл, згаданого в Євангелії від Ісуса Навина 15:39, під час розкопок на ділянці поблизу Єрусалиму. Давнє поселення було знайдено завдяки діяльності землерийок - біля їх нір хтось помітив викиди так званого стародавнього «культурного шару» з попелом, що і дозволило обґрунтувати необхідність розкопок. Невдовзі були виявлені залишки першого будинку, що належить древньому поселенню.

 

Радіовуглецевим методом вдалося встановити, що руїни датуються приблизно 1 000 роком до нашої ери, що збігається з часом царювання Давида. Вважають, що це руїни міста Еглоніл, жителі якого, згідно з біблійними переказами, боролися проти ізраїльтян в союзі п'яти царів-амореїв, а в іншому місці вони згадуються як одне з племен юдейських, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Седмицю, Christian Today і The Christian Post.

Професор Авраам Фауст (Avraham Faust) з університету імені Бар-Ілана, директор робіт на ділянці, вказує, що ця знахідка підтверджує достовірність Біблії як історичного джерела.

«Ми, звичайно, поки не виявили ніяких артефактів з написами «Цар Давид» чи «Цар Соломон», але знайшли ознаки різких суспільних трансформацій, які переживав цей регіон в той час, - вказав професор Фауст в інтерв'ю виданню Israel Breaking News. - Всі дані вказують на те, що джерело таких трансформацій слід шукати в тутешніх нагір'ях».

Він зазначив, що прямих вказівок на царя Давида археологічний матеріал поки не дає, але є безліч непрямих даних. За його словами, оскільки вже майже очевидно, що джерело цих змін було в тутешньому нагір'ї, і оскільки ці події відбувалися в період можливого царювання Давида, то такий зв'язок легко припустити. Більш того, місцеві зміни синхронні зі змінами більшого, регіонального порядку, і всі вони беруть початок в цьому нагір'ї, і всі вони за часом збігаються з зразковим періодом царювання Давида і входження цього регіону в його царство.

«Ми виявили сотні артефактів - черепки керамічних посудин, прясла, залишки рослин, багато металевих предметів, в тому числі безліч наконечників стріл, які свідчать про битву і підкорення цього міста ассирійцями», - повідомив професор. - Наше головне відкриття, мабуть, це саме зв'язок знайдених свідоцтв з нагірним царством, і також встановлення періоду цих змін. Навіть якщо припустити, що не було ніякого царя Давида, все ж наші дані свідчать про існування якогось царя нагірної області - неважливо, як його звали - за царювання якого весь цей регіон був підпорядкований і увійшов в Нагірне царство ».

Нагадаємо, що в січні 2017 археологи знайшли в пустелі Арава в південному Ізраїлі давню стіну, що датується десятим століттям до нашої ери, і деякі експерти вважають, що вона свідчить про завоювання царем Давидом Едомского царства, яке  неодноразово згадується в Біблії.