Археологи в Ізраїлі знайшли монастир, присвячений біблійній Анні
  • Суб, 13/08/2022 - 12:46
У центральному Ізраїлі знайшли візантійський жіночий монастир, присвячений біблійній Анні, матері пророка Самуїла. Вік монастиря експерти оцінюють у щонайменше 1500 років, повідомляє Aleteia.

Його перші сліди були випадково виявлені у 2002 році, коли армія будувала дорогу у передгір’ях на схід від Шохама. Згідно з пресрелізом ізраїльського Управління старожитностей, невелика ділянка пам’ятки Горбат-Хані (також відомої під місцевою арабською назвою Бурі-ель-Ханая), розташована всередині військової зони, була ненавмисно пошкоджена армією. Після цього археологи розкопали там ранньохристиянську релігійну споруду, що складається з цілої церкви та монастиря. Про це пише risu.ua

Мозаїки, знайдені на місці досліджень, включно з написами, присвяченими ігумені, свідчать про те, що це був монастир, який виробляв вино та оливкову олію, і мав заїжджий двір для паломників.

Черниці, які проживали в будівлях, ймовірно, приймали й сиріт: у крипті знайшли рештки поховань жінок і дітей, але не чоловіків.

Виходячи з місцевої назви Бурі-ель-Ханая, археологи дійшли висновку, що жіночий монастир був присвячений біблійній Анні, матері пророка Самуїла.

За словами доктора Ейтана Кляйна, археолога, що спеціалізується на ізраїльській старовині, місцева арабська назва села свідчить про те, що це місце традиційно вважалося місцем поховання Анни.