Археологія свого часу довела існування Валаама з біблійної книги Буття
  • Пон, 11/02/2019 - 16:32

Однією з найбільш загадкових біблійних фігур є пророк Валаам. Біблія вперше знайомить нас з ним, коли ізраїльтяни розташовуються в степах Моаву на шляху в Землю Обітовану. Моавський цар, побоюючись нападу ізраїльтян, закликає Валаама прийти і проклясти Ізраїля. Але врешті-решт Валаама не тільки не проклинає ізраїльтян, а й кілька разів благословляє їх. [1]

Талмуд [2] говорить нам, що раніше Валаам був радником фараона, того самого, який поневолив синів Ізраїля і спробував вбити всіх дітей чоловічої статі. Фактично, план знищення ізраїльтян, згідно Талмуду, був придуманий Валаамом.

У третьому столітті до Христа греко-єгипетський історик Манефон також згадує, що був такий пророк - радник фараона, який підбурював його на поневолення єврейського народу [3] Крім того, що Валаам проживав в землях Моаву і в Єгипті, з Мідрашу (мідраш – повчальна історія біблійного змісту) ми дізнаємося, що також згадки про нього пов'язані з Арамом [4] (сучасна Сирія), Егейськими островами[5] і Кушем (сучасною Ефіопією) [6]. Валаам був всесвітньо відомим мандрівним пророком [7]. А якщо вже він був такою знаменитістю, варто припустити, що якісь відомості про нього будуть знайдені і в деяких записах древніх цивілізацій.

І дійсно, наші очікування виправдаються. Валаам був онуком Лавана Арамійця [8]. Наш праотець Яків жив в Арамі і одружився на двох дочки Лавана, Леї і Рахелі. Протягом багатьох років він пас стада свого тестя і доглядав за ними. Коли Яків і його дружини поверталися в землю Ханаан, по дорозі вони на деякий час зупинялися в землі Моаву в поселенні, яке згодом стало називатися Суккот [9]. Археологи вважають, що на тому місці, де зараз знаходиться один з пагорбів йорданської долини, званий Тель Дейр Алла, раніше як раз розташовувався Суккот. Саме там, на пагорбі, були знайдені докази історії Валаама.

Експедиція під керівництвом професора Хенка Дж. Френка з Лейденського університету проводила розкопки в Дейр Аллі в березні 1967 року. Робочі прибирали сміття, що накопичилося за робочий день, коли хтось раптом помітив те, що в результаті виявилося слідами написів на фрагментах штукатурки. А для археологів найзахоплюючіша знахідка - не золото, або срібло, а стародавні письмена!

Професор Френк був у нестямі від радості від цього несподіваного відкриття. Погода в той час року була вельми примхливою. В один день йшли сильні дощі, в іншій - мучив посушливий вітер. Жодне з цих погодних явищ не може добре впливати на тендітну штукатурку, тому для захисту місця знахідки від опадів було терміново розтягнуто намет. Попереду були заплановані ще два тижні розкопок, але після такої знахідки все різко змінилося - увага була зосереджена виключно на письменах.

Новини про відкриття розлетілися по всій археологічній спільноті. Вчені з США, Йорданії, Франції, Німеччини і Нідерландів зібралися, щоб розглянути знайдені фрагменти. На одному з них товстим шрифтом були написані слова: «Пророк Валаам, син Беора». Знадобилося близько десяти років, щоб зібрати головоломку з окремих фрагментів штукатурки в послідовний текст. Зрештою, вченим відкрилося дивовижне страшне пророцтво. У ньому йдеться:

Напис Валаама, сина Беора,
пророка, людини Бога.
 Ось, боги прийшли до нього вночі,
 і [говорили з] ним згідно з цими словами,
 і вони сказали [Валаа] му, синові Беора, так:
"Засяяло останнє [Світло];
вогонь [судилища] засяяв. "
І Валаам встав на ранок,
 [...] днів,
 [...],
 
і не мі [г Їсти],
 і він заплакав гіркими сльозами.
 І його люди прийшли до нього
 і вони [сказали] Валааму, синові Беора:
 "Чому ти постиш і чому плачеш?"
 І він сказав їм:
 "Поверніться! Я скажу вам, що боги (шадаїм) [. . . . . . . . . . . . . . .]
 Йдіть, дивіться на справи богів !.
«Боги зібралися разом,
 і боги (шадаїм) зустрілися на зборах,
і вони сказали [.......]:
Зшивай, закрий небеса твоєю хмарою!
Нехай тут буде тьма і нічого сяючого,
морок, а не сяйво;
Так, поб'єте хмарою тьми,
і ніколи не забирайте його
 [...] яструб, стриж, кажан,
орел, і пелікан, гриф,
 страус, лелека, молодий сокіл,
 і сова, курчата чаплі, голуб,
хижий птах, голуб і горобець.» [10]

Щоб визначити вік знахідки, фрагменти були піддані радіовуглецевим дослідженням. Результати показали, що знайдені написи можуть бути датовані приблизно 800 р. До н.е. е., плюс-мінус 70 років, з імовірністю 66%. [11]

Можливість складає всього 66%, тому дата не дуже обнадіює. Початкові палеографічні дослідження, засновані на шрифті і формі букв, підтримують гіпотезу саме про цей період часу. Однак останнім часом вчені знизили дату ближче до 600 року до нової ери. [12] Це припущення грунтується на зв'язку між стилем почерку написів Дейр Алли і деяких Аммонових написів сьомого століття до нової ери.

Існує розрив приблизно в 500 років між передбачуваним часом, коли жив Валаам, і створенням виявлених написів; але при цьому письмена легко можна розглядати як демонстрацію того, що пам'ять про Валаама-провидця ще довго жила навіть після його смерті. Цілком ймовірно, що його пророцтва були записані людьми і передавалися з покоління в покоління, як, наприклад, це було з епосом Гомера, який був записаний і збережений протягом сотень років.

Існує ряд інших важливих фактів про письменах Тель Дейр Алла, які збігаються з текстами Тори і мідрашів: «Міжнародно відомий, незалежний пророк» Валаам, серед інших місць, пророкував в Моаві. Напис Тель Дейр Алла був знайдений на території Моаву. Валаам був родом з Арама. Текст напису викладено на арамейському діалекті, а не мовою моавитян. Наприклад, вступний рядок відноситься до Валаама, сина Беора. Слово «син» в мові Моаву було б схоже на іврит «бн», але напис свідчить «бр», що є арамейським еквівалентом цього слова. [13]

У Бога Ізраїлю є безліч імен. Найбільш поширене з них, чотирибуквене, зустрічається в Торі більш, ніж 1500 разів. Ім'я Елогім використовується більше 200 разів. Одним з найменш використовуваних імен є

Шадай - ми бачимо його лише 10 разів, головним чином в книзі Буття, в зв'язку з праотцями єврейського народу. У книзі Чисел ім'я Шадай з'являється тільки двічі, обидва рази в зв'язку з пророцтвом Валаама. У написі Тель Дейр Алла ім'я Шадай також з'являється двічі, у множині, як Шадаїм, термін, який, природно, більш кращий для Валаама, прихильника ідеї багатобожжя. Очевидно, що напис Тель Дейр Алла про Валаама пророкує загибель моавитян. У книзі Числа (23:24) ми бачимо, як Валаам розповідає моавитянами про свою смерть, що наближається. «Ось, люд, що встає, неначе та левиця, що зводиться вгору, мов той лев; не ляже він перше, ніж ожере здобич та крові напувається з убитих». У наступному розділі Валаам каже: «... Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля, боки моавові поторощить ...» (Числа 24:17)

Напис на штукатурці в Тель Дейр Аллі колись знаходився на стіні будівлі, пізніше зруйнованої землетрусом. [14] Як археолог може зрозуміти, був місто (або будівля) зруйноване ворожою армією або це сталося через землетрус? Є кілька контрольних ознак. Армія загарбників буде збивати стіни у всіх напрямках, безладно, розбиваючи їх по частинах, аби знищити. А камені стіни, яка була перекинута землетрусом, зазвичай падають в напрямку джерела поштовхів, вони падають, складаючи єдине ціле, майже не руйнуючись, так як би ця стіна була побудована, лежачи горизонтально на землі. Більш того, армія буде знищувати будівлі,  не перекидаючи кожну стіну цілком. Зробити будинки непридатними для проживання досить, щоб перемогти місто.

Землетруси ж є більш жорстокими, і майже повністю руйнують будівлі. Якщо припущення про те, що знайдені в Тель Дейр Аллі пророцтва були записані близько 600-650 до н.е., вірні, то землетрус, що знищив місто, фактично було двічі згадано в Біблії: 1) Книга Амоса починається з «Слова Амоса, який був одним з пастухів в Текоа, які він отримав про Ізраїля за юдейського царя Узії та за Єровоама, сина Йоаса, ізраїльського царя, два роки перед  землетрусом.». (1: 1) 2) У книзі Захарії пророк говорить: «... Ви утечете, як утікали від землетрусу за Узіїї, юдейського царя». (14: 5). Згідно з біблійною хронологією,  Узія царював з 645 р до н.е. по 593 р до н.е., а Єровоам правил з 647 р до н.е. по 607 р до н.е. [15]. Землетрус стався, коли обидва царі, Узія і Єровоам, були на престолі. Відповідно, це сталося між 645 і 607 р до н.е. І ця дата прекрасно відповідає останньому палеографічному аналізу напису Дейр Алли.

Знайдене пророцтво не тільки свідчить про автентичність історії Валаама, але також є драматичним свідченням землетрусу в часи Узіі і Єровоама. Що ж, це удача - два за ціною одного.

 Посиллання
 [1] Бемідбар 22.
[2] Сангедрін 106a
 [3] Цитується у праці Йосипа Флавія «Контра апіони Книга I», параграф 26
 [4] Раші Сангедрін 105a "Танах"
[5] Сефер ха-Яшар, глава 61
 [6 ] Сефер ха-Яшар, глава 70
[7] Берешід Раба 65:20
 [8] Раші Сангедрін 105a "Танах"
[9] Берешіт 33:17. Не плутати з іншим однойменним містом, розташованим в Єгипті.
 [10] Джакоб Хофтіжзер  і Герріт ван дер Коой, тексти з Дейр Алли, (Лейден, 1976), стор. 18. Див. Також Хенк Дж. Френка, «З періоду Персії, з Дейр Алли» (1967), стор. 480-481.
 [11] Витяг з археологічних пам'яток, опублікованих в Джакобія Хофтіжзером і Геррітом ван дер Коой, арамейські тексти з Дейр Алли, (Лейден, 1976), стор. 16.
 [12] Див. Йо Енн Хакетт, Письмена Валаама з Дейр Алли (Чико , Каліфорнія, 1984), стор. 19