Архиєпископ Ауза: Cитуація на Близькому Сході трагічна, діти голодують
  • Чтв, 31/10/2019 - 16:33

«Треба негайно зайнятися жертвам збройного конфлікту на Близькому Сході. Необхідно захищати лікарні, школи, місця культу і табори для біженців», – сказав Архиєпископ Бернардіто Ауза на засіданні ООН у Нью-Йорку.

Постійний спостерігач Святого Престолу в цій міжнародній організації відзначив триваючі збройні конфлікти та пов'язану з цим гуманітарну кризу в цьому регіоні. «В Ємені ситуація трагічна, діти вмирають з голоду, доступ до води обмежений, ті, хто не може втекти з лінії фронту, залишаються відрізаними від основних запасів, а діяльність гуманітарних працівників ускладнюється», – перерахував проблеми єрарх. «У середньому щодня там гинуть тринадцять людей», – додав заступник генерального секретаря з гуманітарних питань Марк Лоукок.

Потрібне загальнодержавне припинення вогню. «Інакше страждання людей ніколи не закінчаться», – ствердив Апостольський нунцій. Наразі найактуальнішим завданням є припинення потоку зброї в регіоні. «Найгірша гуманітарна криза у світі відбувається там, де зброя та боєприпаси є у вільному обігу», – додав Архиєпископ Ауза.

Останні події на північному сході Сирії також викликають занепокоєння, оскільки вони можуть ускладнити конфлікт, який триває там уже вісім років. Останніми днями населенню довелося покидати свої будинки через військові дії. Архиєпископ Ауза нагадав про звернення Папи Франциска до міжнародного співтовариства та учасників конфлікту за «чесну та щиру прихильність до діалогу, спрямованого на пошук ефективних рішень».

Апостольський нунцій також звернув увагу на нестабільну ситуацію в Палестині. «Досягнення єдності в цьому районі здається щораз більш віддаленою перспективою. Шкідлива риторика, погрози, тероризм та насильство посилюють напружену ситуацію», – сказав єрарх. «Велике занепокоєння викликає те, що місцеві християнські громади змушені залишати ці краї, колиску своєї віри, шукаючи миру та безпеки для себе та своїх дітей», – додав постійний спостерігач Святого Престолу при ООН.