Архиєпископ Ауза: Пошана до гідності жінок – запорука людянішого суспільства
  • Нед, 17/03/2019 - 10:41

Здатність жінок чинити людянішим середовище, в яких вони проживають, повинна спонукати до того, щоб надавати їм всі засоби для повної реалізації притаманної їм гідності. На цьому наголосив архиєпископ Ауза під час чергової сесії Комісії ООН зі становища жінок.

Апостольський Нунцій та Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза виступив під час 63-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок на тему «Системи соціального захисту, доступ до громадських послуг та стабільні інфраструктури для забезпечення рівності між статями та покращення становища жінок та дівчат», що проходить в Нью-Йорку від 11 до 22 березня 2019 року.

Необхідність покращення становища жінок

Ватиканський дипломат зазначив, що чимало жінок і надалі зазнають терпіння і потребують соціального захисту та доступу до громадських послуг, які б забезпечили їм справедливість і гідні умови життя. Промовистим фактом, на його думку є те, що жінки становлять більшу частку в неформальній економіці, а це означає, що соціальна політика часто не бере до уваги їхню працю та їхній внесок у добробут суспільства. Жінки виконують також більшу частину неоплаченої домашньої праці, включно з дбанням про дітей, хворих та літніх людей.

Труднощі жінок в різних обставинах

Доповідач підкреслив, що незважаючи на більше усвідомлення проблем, пов’язаних з насильством щодо жінок, існує нестача громадських програм, спрямованих на запобігання, правосуддя та лікування жінок. Він вказав також на труднощі, з якими зустрічаються жінки в багатьох країнах, коли стають матерями: соціальне забезпечення нездатне відповісти на потреби жінок, які бажають народити дитину, не зазнаючи при цьому збитків у сфері праці.

Заклик Святого Престолу шанувати притаманну гідність жінок

Святий Престол, за словами архиєпископа Аузи, часто вказує на особливий внесок жінок у сім’ю та суспільство. «Їхня унікальна присутність як фізичних і духовних матерів в народженні та вихованні дітей, їхнє бачення й здатність захищати, живити життя та піклуватися ним від зачаття до природної смерті, – додав він, – спонукає до того, щоб надати їм всі необхідні засоби для повної реалізації їхньої притаманної гідності». Це означає створити жінкам доступ до якісної освіти, надати їм голос, якщо вони його не мають, та допомогти їм розвивати їхню здатність брати на себе відповідальність за те, щоб чинити людянішим те середовище, в якому вони живуть.