Архиєпископ Чапут: не можемо називатись католиками і дозволяти вбивство дітей
  • Суб, 13/08/2016 - 18:11

«Якщо віримо, що щось є тяжким злом і шкодить суспільству, тоді маємо обов’язок, не тільки релігійний, але й демократичний не голосувати за такого кандидата, який бажає це зло дозволити. Якщо робимо інакше, тоді це – зловживання нашою свободою», - написав Архиєпископ Чарльз Чапут на веб-сайті Філадельфійської Архиєпархії.

Звертаючи увагу на майбутні президентські вибори в США, Архиєпископ Чапут наголосив, що «відділеність Церкви від держави, ні в якому випадку не означає, що вірні мусять мовчати стосовно законодавчих питань, питань вибору суддів, або мовчати в політиці. Завданням Церкви не є спосорування політичних кандидатів. Але завданням Церкви є провадити католиків так, щоб вони думали і поводилися згідно з католицькою вірою. […] 

Якщо називаємо себе католиками, тоді це слово має мати вплив на наші переконання і вчинки. Не можемо себе називати католиками, а тоді поводитись так, як би ми католиками не були. […]

Якщо чоловік своїй дружині каже, що любить її, то вона хоче бачити і докази його вірності. Подібно є і в наших стосунках з Богом. Якщо ми кажемо що ми - католики, мусимо це довести своєю любов’ю до Церкви і вірністю тому, що Вона навчає і вірить. У протилежному випадку, ми просто собі брешемо. Але Бога неможливо обдурити». 

Хоча Церква не є політичним організмом і не має права запасти в партійність, Святе Письмо і католицьке віровчення мають ясні вимоги, які регулюють наші стосунки з іншими – нагадав Філадельфійський римо-католицьки Архиєпископ.

«Не можемо називатися католиками і тоді просто відійти в сторону, а в той час утискають переселенців, грабують бідних, а бо що ще страшніше – вбивають ненароджених дітей. Якщо ми дійсно віримо, доті наша віра має приносити плоди і в наших суспільних рішеннях і поведінці, включаючи наші політичні вибори», - зазначив Архиєпископ Чапут.

Філадельфійський Архипастир також нагадав, що всі ми маємо слухати свою совість, але він також зазначив, що совість не є породженням вакууму та що правильно формована совість підкорюється Божій волі й слухає порад Церкви. 

«Якщо ми як католики не згідні з Вченням Церкви, особливо в серйозних питаннях, це не означає, що Церква помиляється. Це означає, що ми маємо проблеми з власною вірою. […]

Ми є тим кращими громадянами, чим ми є кращими католиками. Чим більш ви є достойними віри католиками у своєму житті, виборах, вчинках, переконаннях, тим більше ми допомагаємо моральному та політичному життю суспільства», завершив Архиєпископ Чапут.