Архиєпископ Ґаллаґер: візит до України – пріоритет для Папи Франциска
  • Втр, 19/07/2022 - 13:18

Зараз головний пріоритет понтифіка – візит до України, зустріч з українською владою, з українським народом та католицькою Церквою. Про це в інтерв'ю для журналіста єзуїтського часопису «America» Джерарда О'Коннелла розповів Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами архієпископ Пол Річард Ґаллаґер.

Розмова була присвячена геополітичній ситуації у світі, війні в Україні та відносинам між Росією та Ватиканом.

Публікуємо частину розмови, що була присвячена візиту Папи Франциска до України.

Кілька днів тому для державного телебачення Італії ви сказали, що Папа Франциск міг би поїхати до Києва у серпні? Наскільки це реально?

Не знаю. Я не Папа. Я не лікар Папи. Ще не відбувся візит до Канади. Але думаю, що Папа у доброму настрої. Без сумніву, він має великий прогрес у своїй мобільності. Можливо, на початку серпня, коли повернемося з Канади, він на це зверне більшу увагу та щось плануватиме.

З того, що вам відомо, чи понтифік рішуче налаштований поїхати до України?

Так, хоче; хоче і відчуває, що повинен поїхати до України.

Не зважаючи на брак запрошення Москви?

Я би сказав, так! Ці дві речі між собою не пов'язані. Можливо, добре було би, якби були пов'язані. На мою думку, зараз головним пріоритетом папи є візит до України, зустріч з українською владою, з українським народом та католицькою Церквою.

Нагадуємо, 18-20 травня архієпископ Ґаллаґер відвідав Україну. У рамках триденного візиту у Львові та Києві відбулися зустрічі з представниками влади та католицької Церкви, структурами, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Архієпископ також відвідав Київщину, яка постраждала від окупації та російської агресії.  

Переклад Католицький Медіа-Центр за КАІ