Архиєпископ Ґенсвайн: по ньому б’ють, аби досягти власних цілей
  • Чтв, 17/02/2022 - 10:43

“Факт, що неправдива інформація про Бенедикта XVI і надалі поширюється, свідчить про те, що є бажання сильно вдарити по ньому”, – говорить особистий секретар Папи-емерита в обширному інтерв’ю американському телебаченню EWTN. Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн розповідає, що, розмовляючи зі своїм попередником по телефону, Папа Франциск не лише запевнив його у своїй солідарності та абсолютній довірі, але й зізнався, що не може зрозуміти, чому на ньому так зациклилися.

На запитання, як Бенедикт XVI сприйняв бурю ЗМІ, що розлютувалася навколо нього, Архиєпископ Ґенсвайн сказав, що Папа-емерит увесь час був спокійний і сповнений довіри до Бога. Він зазначив, що коли виявилося, що до підписаної ним заяві щодо зловживань в Архиєпархії Мюнхена закралася помилка, вислужений Папа одразу заявив, що помилку потрібно виправити якнайшвидше. “Це було не навмисно, тож це не була брехня”, — говорить Архиєпископ Ґенсвайн, вказуючи, що підтримання при житті неправдивої інформації свідчить про бажання завдати сильного удару Папі-емериту. “Для мене це шок, — каже його секретар. – Твердження про те, що будучи Архиєпископом Мюнхена він захищав священника-педофіла і прикривав його справу, це звичайна брехня”. Німецький Архиєпископ вказує, що використання неправди та інсинуацій мають на меті позбавити Папу-емерита морального авторитету.

Архиєпископ Ґенсвайн нагадує, що з 1996 року він працював у Конгрегації віровчення, а з 2003 року став секретарем Бенедикта XVI. “З самого початку я бачив його ставлення до зловживань. Він був переконаний, що потрібна прозорість, що треба називати речі своїми іменами, що нічого не можна приховувати”, – говорить він і називає Папу-емерита “отцем прозорості”. Він зазначає, що саме кардинал Ратцінґер разом з Іваном Павлом ІІ разом боролися за подолання опору в Церкві щодо боротьби зі зловживаннями. “Я сподіваюся, — каже Архиєпископ Ґенсвайн, — що люди не дозволять себе  звести упередженими судженнями”.

Секретаря вислуженого Папи також запитали, чому напад на Бенедикта XVI було розпочато саме зараз і чи має звіт також політичний вимір, особливо якщо думати про становище Церкви в Німеччині. “Певні цілі, яких прагне досягти німецький синодальний шлях, – це те, чому заважає особа та діяльність Бенедикта XVI”, – зауважує Архиєпископ Ґенсвайн. Він зазначає, що існує небезпека, що все, що пов’язане з педофілією в Церкві та зловживаннями, тепер може стати інструментом для того, щоб відкрити певний шлях.

“Минулого тижня ми бачили, які документи були прийняті і до чого це має призвести”, – каже німецький Архиєпископ, наголошуючи, що він не хоче псевдодемократичної Церкви, яка відходить від об’явлення та свого сакраментального виміру. Архиєпископ Ґенсвайн вказує на небезпеку “зловживання зловживаннями”: “Не слід забувати, що кожного разу, коли намагаються маніпулювати чимось чи кимось, робиться ні що інше, як спроба досягти своєї мети, приховуючи її за іншою реальністю, аж поки її не буде досягнуто”, – зазначив папський секретар та висловив своє здивування пихою та самовпевненістю Церкви в Німеччині, яка намагається силою нав’язати щось Риму.

У своєму інтерв’ю Архиєпископ Ґенсвайн розповів, що ще до публікації листа Бенедикта XVI Папа Франциск зателефонував йому і запевнив у своїй солідарності та абсолютній довірі. Він також сказав, що не може зрозуміти, чому на ньому так зациклилися. Коли Папа-емерит написав свого листа, ще до його опублікування він надіслав його Франциску, подякував за телефонний дзвінок і запитав, чи в порядку лист. Через два дні він отримав зворушливого листа від Франциска, в якому він запевняв у своїй підтримці та солідарності та писав, що підтримує його.

Архиєпископ Ґенсвайн погодився з думкою багатьох коментаторів, що лист Бенедикта XVI є свого роду його духовним заповітом, оскільки він написав його перед Богом як віруюча людина; людина, що розмістила на своєму єпископському гербі вигук “співпрацівник правди”. “Цей заклик був ключовим у всьому його житті — науковому, особистому, а також священничому та папському. Він глибоко відданий цим словам. Він робив усе, щоб завжди жити відповідно до них і в істині”, – наголошує секретар вислуженого Папи. І додає: “Я переконаний, що коли минуть ці бурі та деякі речі, в яких його звинувачують, просто зігниють, ми побачимо, що ясність його думки, ясність його праці й того, що він робив, – це великий скарб для Церкви; скарб, який може принести вірним багато плодів”, – наголосив у своєму інтерв’ю для EWTN Архиєпископ Ґенсвайн.