Архієпископ Ґуджеротті: про Україну згадувати не модно
  • Чтв, 11/08/2016 - 16:21

Ситуація в Україні постійно погіршується. Останніми днями відновлено бої. Збільшується кількість загиблих, - повідомляє з Києва Апостольський нунцій архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Владика підкреслює, що з точки зору міжнародної політики Україна опинилася на узбіччі. Геополітичні події, навіть такі, як вчорашня зустріч президентів Туреччини та Росії, переводять увагу світу деінде. У ситуації невизначеності та відсутності стабільності, що панує у світі, про війну в Україні просто забувають, – каже архієпископ Ґуджеротті.

«Варто сказати, що з політичних міркувань згадувати про Україну - не модно. Тому що Україна - це країна, що викликала або поглибила труднощі у відносинах між Сполученими Штатами та Європою і Росією, поставила їх у кут. І тому говорити сьогодні про Україну означало б говорити про власні невдачі. Не думаю, що це мовчання було цілковито спонтанним. У тому сенсі, що Україна, яка, звичайно ж, перебувала у сфері Російської Федерації, вирішила, під безсумнівним тиском Заходу, звернути в бік Європи і Сполучених Штатів. Був Майдан, відбулося фактичне відокремлення від Росії, з усіма економічними наслідками, які можуть виникнути, коли  хтось посвариться або виступить проти того, хто є його головним годувальником. Але в той же час, за різних причин, Захід не зайняв місця Росії, не думає про поліпшення умов життя місцевого населення. Крім того, Україна програла на всіх фронтах", – сказав Радіо Ватикану архієпископ Ґуджеротті.

Папський дипломат у Києві згадує про драматичні наслідки війни для місцевого населення. В якості прикладу вказує, що рівень середньої заробітної плати знизився з часу Майдану в чотири рази. „Це означає, що на війну накладається також  проблема загального зубожіння по всій Україні. Якщо це не зміниться, нам загрожує війна між бідними", – попереджає архієпископ Ґуджеротті.

Нагадуємо, архієпископ Ґуджеротті призначений Апостольським нунцієм в Україну 13 листопада 2015 року.