Архиєпископ Мальти: слід відрізняти психічні проблеми від одержимості дияволом
  • Срд, 12/01/2022 - 15:46

Архиєпископ Мальти Чарльз Скіклана застеріг від того, щоб називати одержимими дияволом людей, у яких є проблеми з психічним здоров'ям. Водночас він зазначив, що хоча багато розладів є результатом психічних проблем, це не означає, що диявола не існує.

Учора під час ранкової Літургії єрарх прочитав євангельський уривок про те, що Ісус вигнав злого духа в синагозі в Капернаумі. Коментуючи цей текст у своїй проповіді, Архиєпископ зазначив, що ми часто плутаємо одержимість дияволом чи злим духом із психічними проблемами.

“Слід бути дуже уважними й обережними. Якщо хтось страждає від психічних проблем, не називаймо його одержимим”, – звернувся Архиєпископ Скіклун, пояснивши, що виявляти одержимість чи диявольський вплив на якусь особу мають спеціалісти та екзорцисти.

“Бог дав владу екзорцизму лише Церкві, і кожному єпископу дана ця сила і влада у його єпархії. Вони делегують цю силу і владу духовенству, яке відповідно кваліфіковане, добре навчене, любляче, турботливе і мудре”, – пояснив Архиєпископ Мальти.

Нещодавно мальтійська поліція призупинила допит головного підозрюваного у жорстокому вбивстві в Слімі на початку 2021 року після того, як він сказав, що з ним розмовляв диявол. Абнер Аквіліна стверджував, що він робив “Божі діла”, коли диявол увійшов у його думки і привів до вбивства. Наразі вбивця перебуває в державній лікарні для лікування психічних розладів (лікарня Маунт-Кармель). Зловмисника пов’язують із суперечливою євангельською спільнотою River of Love, на зустрічі якої його бачили ввечері напередодні злочину. Проте лідер спільноти відхрещується від підозрюваного.