Архиєпископ Опеті: цензура у Франції працює добре
  • Втр, 03/12/2019 - 16:38

“Цензура у Франції – факт. Якщо хтось думає інакше, ніж більшість, він не може говорити у громадських місцях. Якщо ти думаєш по-іншому, тебе визнають реакціонером або гомофобом”, – вважає Архиєпископ Парижа. У розлогому інтерв’ю для швейцарського порталу 24heurs.ch він згадав гучну справу Сильвіан Агачинські. 

Французька філософиня і феміністка, дружина колишнього прем’єра Ліонеля Жоспена, нещодавно стала жертвою кампанії ЛГБТ-екстремістів. Побоюючись їхнього протесту, університет у Бордо змушений був скасувати її лекцію, позаяк Сильвіан Агачинські начебто публічно висловилася проти того, аби дозволити запліднення in vitro для лесбіянок.

На думку Ахриєпископа Мішеля Опеті, цензура виявляється також у погордженні, дискримінації, відсутності дискусії. Прикладом цього є реакція міністерки охорони здоров’я на заяву Французької Академії Медицини, яка висловила серйозні застереження щодо проекту нового закону про запліднення in vitro. “Замість того, щоби послатися на аргументи Академії, міністерка назвала її відсталою. У цьому також полягає цензура”, – вважає Архиєпископ Парижа. – “Тому що відмовляють у діалозі та погорджують думкою інших. На його думку, подібну тактику застосовує і президент Макрон. Він лише створює видимість суспільного діалогу, а потім робить своє. У цьому переконалися також противники нового закону про біоетику, як і, в іншій сфері, рух жовтих жилетів”.

Архиєпископа Парижа запитали також про зростаючу хвилю профанації християнських місць культу. Він визнав, що це факт. Більше того, коли об’єктом агресії є, наприклад, освячена гостія, видно, що не йдеться лише про акт вандалізму, а про осквернення. Проте Архиєпископ Опеті застеріг християн від упадання в позицію страждання. “Тому що сьогодні дуже модними є різноманітні фобії. Виявляється, що кожен із нас є “якимосьтамфобом”. Ми також могли б вступити у цю гру”, –  говорить Архиєпископ Опеті, але зазначає, що це неправильний шлях. Христос був розп’ятий, але воскрес. “Ми віримо, що останнє слово не за переслідуваннями. Краще наражатися на небезпеку, залишаючи храми відчиненими і добре знаючи, який це ризик”, – додає столичний Архиєпископ.

Він також зазначає, що Франції, як і всьому Заходу, сьогодні не вистачає братерства. “Коли у 80-х роках я працював лікарем, взаємини між мусульманами і християнами були добрі, всі допомагали один одному, не дивлячись на віровизнання. Сьогодні вже цього немає. Коли я повертаюся у ті ж місця, кожен живе у своєму середовищі”, – говорить Архиєпископ Опеті. На його думку, це стосується всього суспільства. Винятком ще є храми, де зустрічаються люди з різних верств і середовищ.