Архиєпископ Томазі: що повинна робити Церква перед обличчям подій в Іраку
  • Срд, 27/08/2014 - 17:05

Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН Архиєпископ Сільвано Томазі виступив з доповіддю на Мітингу дружби народів в Ріміні. Зокрема, він говорив про те, що може і повинна зробити Церква перед обличчям подій в Іраку та в інших регіонах, де знищуються чи переслідуються релігійні меншини.

«В цьому трагічному контексті насильства завдання Церкви непросте, але послідовне. У нас є чітке свідчення Святійшого Отця: він продовжує звертатись із закликами до міжнародного співтовариства і до всіх нас, віруючих, щоб ми молилися за пошук шляхів до миру, він закликає до переговорів і запрошує країни, що мають таку можливість, зупинити агресора з допомогою механізмів ООН.

Крім того, помісні єпископи і Патріархи - як православні, так і католицькі, що належать до різних обрядів - сирійського, халдейського, мелькитського, - збиралися кілька днів тому і чітко сформулювали напрями дій.

По-перше, це прохання про допомогу міжнародної спільноти, щоб зупинити насильство і вбивство, і не лише християн, але і єзидів та інших груп. Ми думаємо, що християнам відрубують голови, а на фотографіях видно, що їхні голови вішають на гаки в якості декорацій стін і воріт. Це щось нечуване і воістину неприпустиме.

По-друге, єрархи просять про міжнародну присутність, що гарантуватиме повернення християн в їх селища і доми. Несправедливим є те, що міжнародне співтовариство вважає християн автоматично приреченими на вигнання. Вони мають право жити у себе вдома, де і живуть вже 1700 років, ще до появи ісламу. Продовжувати жити там - це їх природне право. Крім того, одна лиш їх присутність приносить користь і ісламській общині, допомагаючи змінити соціальний контекст, поступово сприяючи демократії, поважає самобутність кожної людини та кожної групи».