Архиєпископ В. Палья: “ні” евтаназії та залишенню хворих напризволяще
  • Пон, 20/01/2020 - 10:49

Президент Папської Академії “За Життя” прокоментував Послання Папи Франциска на Всесвітній день хворого, що був опублікований на початку січня 2020 року, в якому Святіший Отець, зокрема, наголосив на пошані до життя від його зачаття до природної смерті.

Навіть коли стан хвороби є безповоротнім, то кожне діагностування, запобігання, терапія, медичне дослідження та реабілітація повинні бути спрямовані на гідність і життя людини, не піддаючись спокусі вчинити евтаназію. Про це йдеться у Посланні Вселенського Архієрея на Всесвітній день хворого, що відзначатиметься 11 лютого. Мова йде про принцип, що, в деяких випадках, вимагає від лікарів спротиву сумління, аби бути послідовними з «так» життю та людській особі.

Міжрелігійна позиція

В інтерв’ю для VaticanNews архієпископ Вінценцо Палья, Президент Папської Академії “За Життя”, розповів, що минулого року представники трьох великих авраамічних релігій підписали спільний документ, що потім був переданий також і Святішому Отцеві, в якому підкреслюється важливість супроводу хворих, виключаючи будь-яку можливість евтаназії чи асистованого самогубства. Архієпископ підкреслив, що нещодавно теж і всесвітня медична асоціація, World Medical Association, висловила свою позицію непогодження з евтаназією та асистованим самогубством.

Спокуса всесильної медицини

Згідно із словами архієпископа, зрозуміти завдання медицини і медичного персоналу є дуже важливим моментом. Зрозуміло, що хвора особа не завжди може одужати, але лікувати її можна завжди. «Тому, навіть тоді, коли не можливо зробити позитивні дії для одужання, залишається фундаментальне завдання, що полягає у тому, аби бути, перебувати поруч, ніколи не залишати нікого напризволяще, зокрема тих, хто перебуває у дуже складних обставинах чи найбільшій слабкості», – підкреслив Президент Папської Академії “За Життя” Вінценцо Палья, пригадавши, що необхідно втікати від спокуси «всемогутньої медицини», мовляв, якщо медицина не може посприяти видужанню людини, то вона програла і повинна відступити. Така позиція не відповідає гуманістичним перспективам, які сьогодні людству так необхідно віднайти.

Заклик Папи до лікарів

Добре сумління лікаря формується, аби лікувати, а не вбивати, щоб допомагати, а не залишати напризволяще, аби підносити з болів, а не вважати себе автором життя, який може вирішувати коли життя продовжити, а коли скоротити…Тому Папа у своєму посланні закликає лікарів до спротиву сумління перед діями евтаназії та асистованого самогубства.

Як підкреслив архієпископ Палья, на сьогоднішній день в усіх державах розвивається паліативна опіка: «Ми хочемо супроводжувати життя і паліативна опіка каже нам, що ми повинні огорнути, немов плащем любові, життя тих, які є найслабшими».