Архиєпископ Вільнюса: Папа вкаже напрямок надії
  • Птн, 21/09/2018 - 15:16

Напередодні візиту Папи Франциска до країн Балтії, Президент Єпископської Конференції Литви Ґінтарас Ґрушас розповів про сподівання Церкви в Литві, латвії та Естонії.

Наближається очікувана й благословенна хвилина Апостольського візиту Вселенського Архиєрея до Литви, Латвії та Естонії, вже другі відвідини   найвищого Пастиря католицької Церкви до Балтійських країн. Візит збігається з 25-ою річницею відвідин цих країн святим Іваном Павлом ІІ та 100-річним ювілеєм відновлення їхньої державності, тобто першої декларації про незалежність від Росії.

Литва, яка дуже відрізняється від тієї, яку відвідував Папа Іван Павло ІІ, з великим душевним підйомом зустрічає Святішого Отця, покладаючи великі надії на цей візит. Як в інтерв’ю для нашого колеги Алессандро Джізотті наголосив Президент Єпископської Конференції Литви, Вільнюський архиєпископ Ґінтарас Ґрушас, Іван Павло ІІ звернув увагу на проблеми, пов’язані із закінченням довгих десятиріч панування комуністичної імперії та релігійних переслідувань, а Папа Франциск відвідує вільну й незалежну країну з її теперішніми труднощами та проблемами. «Ми сподіваємось, що Папа  відновить нашу віру, запалить нас своєю радістю й надією, вказуючи напрямні, щоб вийти назустріч викликам сучасного суспільства».

Після закінчення комуністичної ери потрібна відповідальна свобода

Архиєпископ Вільнюса переконаний, що саме тема свободи буде осередком цього Апостольського візиту. «Двадцять п’ять років тому ми бачили свободу як протилежність гніту зовнішньої диктатури, як самовизначення нашої держави. А сьогодні зустрічаємось із зовсім відмінними викликами: як правильно вживати нашу свободу для загального блага. Зокрема, йдеться про величезну хвилю еміграції з країни, з великий відсоток алкогольної залежності та самогубств, високий рівнем розлучень, серйозні проблеми, які частково випливають з ран минулого. Свобода – це не вседозволеність робити те, що кожен хоче, але ставлення до свободи, як до відповідальності, що дивиться у майбутнє».

Папа зустрінеться з Церквою, яка зазнала мучеництва

Президент Єпископської Конференції  Литви вказав на ще один важливий елемент, а саме на мучеництво католицької Церкви в країнах Балтики. «Святіший Отець побачить місця, де страждали віруючі, де страждала Церква. Одним із цих місць буде в’язниця КДБ, яку відвідає Святіший Отець, а також меморіал жертв вільнюського ґетто. Це знаки великих ран на Христовому Тілі, страждань останніх ста років. Молитва та зцілення ран минулого – це способи, завдяки яким суспільство зможе прямувати вперед».