Архиєпископ Юрковіч про роль сім'ї у підтримці похилих віком
  • Птн, 15/06/2018 - 16:18

Належно оцінювати вклад сімей у допомогу літнім людям, розглядати похилих віком як дійових осіб розвитку суспільства, захищати ідентичність сім’ї, як гаранту взаємної підтримки між поколіннями – про ці теми говорив Представник Святого Престолу у своїх доповідях в Женеві

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві архиєпископ Іван Юрковіч виступив з двома доповідями під час одноденного семінару про роль сім'ї у захисті і підтримці людських прав літніх людей, що проходив у Женеві 11 червня 2018 р.

Літні люди – рушійна сила розвитку

Під час першої дискусії, присвяченої ролі сім’ї у підтримці літніх людей, архиєпископ зазначив, що для того, аби сприяти захистові людських прав літніх людей, їхньої людської гідності і добробуту, суспільство повинно подолати «культуру відкинення». Доповідач процитував слова Папи Франциска, з якими він у січні цього року звернувся до членів дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, зазначаючи, що «літніх людей часто відкидають немов непотріб, особливо тоді, коли вбачають в них тягар». «Натомість здорове і збалансоване суспільство, – підкреслив апостольський нунцій, – створює середовище, яке підтримує літніх людей, і в якому вони, у відповідь, стають рушійною силою розвитку для всіх».

Підтримка сім’ї

За словами ватиканського дипломата, окрім послуг, які надає держава, дуже важливу роль у підтримці літніх людей відіграють, безперечно, їхні родини. Звертаючи увагу на великі переваги, які отримує суспільство від цієї підтримки, доповідач закликав уряди країн розглянути можливість допомагати сім’ям, які опікуються старшими людьми, через надання їм фінансової підтримки, пільг на місці праці тощо.

Солідарність між поколіннями

Виступаючи під час другої дискусії на тему «В напрямку більшої підтримки сімей і людських прав літніх людей», представник Святого Престолу вказав на необхідність зміцнення солідарності між поколіннями. «Те, що люди похилого віку можуть дати і отримати від сімейного середовища, – зазначив він, – є основою життя процвітаючого суспільства, де дотримуються людські права».

Ідентичність сім’ї як гарант взаємної підтримки між поколіннями

Доповідач додав, що, на жаль, часто піддаються загрозам і відкидаються «антропологічні основи сім’ї, її структура, що базується на взаємному вільному і повному даруванні себе між чоловіком та жінкою, її динаміка між поколіннями та її сповнення в тому, щоб народжувати, дбати про його зростання та плекати життя».

Новітні ідеології, як вказав доповідач, намагаються поширювати ідею сім’ї, що ґрунтується не на людському міркуванні і любові, а на психологічних потребах. «Але суспільство, засноване тільки на потребах, – наголосив архиєпископ Юрковіч, – неминуче перетвориться в егоїстичне суспільство, що, безумовно, не є середовищем, яке приймає і захищає життя, особливо, якщо воно слабке і потребує допомоги, таке як у похилих віком».

«Святий Престол, – зазначив на завершення його представник, – розглядає сім’ю як спільноту осіб, як фундаментальну клітину суспільства, де щодня втілюються в життя принципи солідарності. Тому для того, аби підтримувати людські права, потрібно однаковою мірою захищати ідентичність самої сім’ї».