Архиєпископа Ґуджеротті призначили Нунцієм у Великобританії
  • Суб, 04/07/2020 - 16:54

Під час майже п’ятирічного служіння в Україні він став виразником особливої близькості Папи Франциска до людей, які проживають на окупованих територіях та у прифронтовій зоні.

В суботу, 4 липня 2020 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті, дотеперішнього Апостольського Нунція в Україні, Апостольським Нунцієм у Великобританії.

Архиєпископ Ґуджеротті, який до того служив у Конгрегації Східних Церков, поступив на дипломатичну службу Святого Престолу 2001 року, представляючи трьох Римських Єпископів у пост-радянських країнах. На початку грудня 2001 року святий Папа Іван Павло ІІ призначив монсеньйора Ґуджеротті Апостольським Нунцієм в Грузії та Вірменії, а 13 грудня того ж року – ще й в Азербайджані. У січні наступного року він отримав єпископське рукоположення з рук Папи Івана Павла ІІ. У липні 2011 року був переведений до Білорусі, а 13 листопада 2015 р. призначений Нунцієм в Україні і 12 січня наступного року вручив Вірчі грамоти Президентові України.

Одним із особливих служінь, здійснюваних під час дипломатичної місії в Україні, стали регулярні відвідини з пастирськими візитами Луганська та Донецька під час найбільших християнських свят, аби засвідчити вірним, які проживають в нелегких умовах, близькість Святішого Отця та вселенської Церкви. Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті також координував та підтримував різні гуманітарні проекти, спрямовані на допомогу переселенцям і мешканцям прифронтових територій, ставши виразником їхніх труднощів у західній пресі.

Дипломатичні стосунки Святого Престолу з Україною були встановлені 8 лютого 1992 року. Першим Апостольським Нунцієм в Україні став Його Високопреосвященство архиєпископ Антоніо Франко, який був призначений 28 березня 1992 року, а 19 серпня того ж року він вручив Вірчі Грамоти. Його наступником від 30 травня 1999 року призначено архиєпископа Миколу Етеровича, який вручив Вірчі Грамоти 31 серпня того ж року. А від 22 квітня 2004 року Апостольським Нунцієм в Україні був Архиєпископ Іван Юркович, який прослужив в Україні майже сім років, до 19 лютого 2011 року, а 21 травня цього ж року Святіший Отець Венедикт ХVІ призначив його наступником архиєпископа Томаса Едварда Ґалліксона, який вручив Вірчі Грамоти 16 листопада 2011 року, а 5 вересня 2015 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив його Апостольським Нунцієм у Швейцарії та Князівстві Ліхтенштейну. П’ятим Нунцієм став архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті.