Атеїсти вимагали, щоб влада Міннесоти забрала шопку: мешканці дали гідну відповідь
  • Суб, 19/12/2015 - 00:20

Після того, як атеїстична група змусила владу в одному місті у Міннесоті забрати вертеп, мешканці взяли справу у свої руки, у відповідь покриваючи місто... сотнями різдвяних вертепів.

Вільний від релігії фонд (FFRF) змусив владу Вадени забрати різдвяний вертеп, погрожуючи подати на місто до суду. Після сорока років виставляння різдвяного вертепу, влада Вадени продала фігури міністерській асоціації Вадени за $25, яка виставила їх на приватній території.

Білл Донохью з Католицької ліги прокоментував: "Це абсолютно законно: розмістити сцену ясел на громадській власності за умови оплати за це приватно, і що це зона, відкрита для художніх виставок, концертів, мітингів тощо".

"Останні двадцять років Католицька ліга будувала вертеп натуральної величини в Центральному парку",- відзначив Донохью. "Департамент міських парків Нью-Йорку дає нам дозвіл щороку. Все, що потрібно зробити, це звернутися за дозволом".

Розчаровані християни відреагували на рішення міської ради Вадени різними способами. Бреді Фолкстед подав запит на  використання естради в міському парку, яка є відкрита для  громадського користування як місце різдвяного святкування його родини, в якому він хотів би розмістити різдвяні прикраси і вертеп.

Міська влада відмовила йому у проханні.

Фолкстед тоді  зв'язався з Американським центром закону і правосуддя, який переглянув умови використання естради міста і дав пораду про рівний доступ до державних установ за релігійним призначенням. Він повторно подав своє прохання, на цей раз врахувавши законодавство міста, в якому говориться, що нічого не повинно бути залишене на ніч.

На цей раз міська влада погодилися дозволити йому зробити виставку для родинного святкування.

Інші пішли за його прикладом, орендуючи естраду впродовж дня, щоб поставити свій вертеп і забрати при настанні вечора.

Зараз естраду заброньовано на весь період свят.

Інші люди почали купувати і ставити вертепи на своїх подвір’ях чи у вітринах. Їх – сотні. Є чотири комплекти у вікні магазину ремесла, три в місцевому кафе, два в місцевому книжковому магазині. Деякі магазини розфарбували свої вікна зображенням різдвяного вертепу.

Мешканка Вадени, Дані Сворскі відкрила сторінку у Facebook, наповнену фотографіями різдвяних ясел у всьому місті. "Засипаймо місто різдвяними вертепами, ділімося нашою вірою!"–  заявила вона.

«Minneapolis Star Tribune» повідомляє, що "Пресвяті родини почитають більше, ніж  4 тис. мешканців цього центрального залізничного міста у Міннесоті".

"Вся громада вийшла, щоб підтримати ініціативу",- сказав власник книгарні "Відкрита книга"  Жіллет Кемпф. "Це вираз того, хто ми є, як спільнота і у що ми віримо. Ми віримо в Різдво Христове".

Мер Джордж Дайс сказав: "Я сподіваюся, що ми запалили малу іскру, а решта нації підхопить її".  Сам Дайс виставив вісім шопок біля свого будинку і вважає, що жителі Вадени виставили принаймі тисячу.

Навіть з Сент-Пол, що за 160 миль, надійшли пропозиції пожертвувати набори шопок для тих, хто готовий їх виставити.

Американський центр закону і правосуддя сказав LifeSiteNews: "Ми дуже тішимося, що жителі цього міста Міннесоти діляться істинним сенсом Різдва за допомогою цих виставок, що є конституційно захищеним висловлюванням".

Група свободи від релігії сказала, що вони згодні з приватними сценами Різдва доти, поки їх не фінансує уряд.