Аушвіц для всього світу є синонімом катастрофи – із заяви німецьких єпископів
  • Втр, 27/01/2015 - 09:58

З нагоди 70-річчя звільнення Освенціма, яке будуть відзначати 27 січня, президент Німецької єпископської конференції кардинал Ріхард Маркс і президент Ради Євангелічної Церкви в Німеччині єпископ Хайнріх Бедфорд-Штром оприлюднили спільну декларацію.

У спільній декларації єпископи підкреслюють символічне значення концтабору Освенцім як уособлення людського зла:

«Аушвіц ‒ це місце, де нацисти вбивали польських інтелектуалів, циган, ромів та сінті, радянських військовополонених та представників інших народів. Насамперед на цьому місці німці побудували фабрику для систематичного і масового керування знищенням  європейських євреїв:  Аушвіц для всього світу є синонімом катастрофи », пише Радіо Ватикану.

Для німецьких християн Освенцім - це «відкрита рана на тілі людства».

«Хвороблива пам'ять про Аушвіц, ‒ пишуть єпископи, ‒ сьогодні ставить перед нами питання про почуття провини і його наслідки, а також про нашу відповідальність».

Як християни, «ми не можемо уникнути питання про те, чому злочини Аушвіца  стали можливими на християнському континенті».

«Сьогодні, ‒ заявляють автори декларації, ‒ дотримання прав людини і протистояння будь-яким нелюдським, ксенофобським і націоналістської рухам ‒ це питання вірності і данина пам'яті по відношенню до них і до нас самих».