Австралія: напрямні щодо душпастирського служіння мирян
  • Срд, 18/07/2018 - 16:05

Допомога та путівник для того, щоб розвинути спільний погляд, зрозуміння та визнання душпастирської ролі мирян. Ось чим повинні стати напрямні лінії «Faithful Stewards of God’s Grace» (Вірні розпорядники Божої благодаті), присвячені служінню мирян в Австралії та оприлюднені як документ австралійського єпископату в рамках національного симпозіуму на тему нової євангелізації «Proclaim2018», який від 12 до 14 липня 2018 р. відбувався в місті Брісбені на сході країни.

Мова та практики у світлі «Christifideles Laici»

Документ є плодом праці «Католицької Ради щодо душпастирського служіння мирян», створеної 2012 року місцевою єпископською конференцією з метою сприяти діалогові між дієцезіями та опрацювати «загальнонаціональний підхід» до мирянського душпастирства у світлі післясинодального Апостольського напоумлення святого Івана Павла ІІ «Christifideles Laici» про покликання та місію мирян у Церкві та світі.

Дослідження, проведені комісією, показали, що в Австралійській Церкві не є одностайно сприйнятими розрізнення, про які говорить згаданий папський документ, між функціями, які миряни здійснюють силою отриманих таїнств, та тими служіннями, які вони виконують у співпраці з рукоположеними, згідно з дорученнями, наданими їм висвяченими пастирями в ситуаціях необхідності чи нагальності. Крім того, існують термінологічні розбіжності. Тож нові напрямні повинні посприяти узгодженню мови, підказати формаційні програми та спільний для всіх дієцезій підхід в тому, що стосується найму, доручення завдань, відповідальності за доручені обов’язки, тощо.

Покликання та цінне служіння мирян

Все це – в перспективі повного визнання ролі та покликання мирян у Церкві. У вступі до документу зазначається, що він «підтверджує загальне покликання вірних мирян, вкорінене у Святій Тайні Хрищення, брати участь в Христовому таїнстві» та «в рамках загального християнського покликання підтримує покликання тих мирян, які покликані до виконування служіння» в тісній співпраці з єпископами, священиками, дияконами та богопосвяченими особами.

Спільне бачення повинно відбиватися на практиці

Документ, приготований також у світлі Конституції Другого Ватиканського Собору «Lumen Gentium» та Апостольського напоумлення Папи Франциска «Evangelii Gaudium», пропонує серію рекомендацій, призначених для того, аби це спільне бачення відбивалося на практиці. Насамперед, йдеться про те, щоб закріплювати та належно визнавати служіння мирян. Далі йде заохочення розвивати формальні структури з метою підтримки праці душпастирських співробітників-мирян, зокрема, на дієцезальному рівні.

Документ радить впроваджувати добрі практики та розвивати високий рівень етичності, узгодити термінологію щодо персоналу, чітко визначити процедури, які стосуються контрактів як для тих мирян, що отримують зарплату, так і для волонтерів, перевірити критерії, що стосуються теми «справедливої винагороди» та процедури, пов’язані з дорученням завдань та перевіркою їх виконання.

Розглянуто також питання, пов’язані з консолідацією приготування до такого служіння в співпраці з навчальними закладами, заохочуючи також «розвивати богослов’я душпастирського служіння мирян, як служіння, здійснюваного у співвідповідальності зі служінням висвячених осіб». Врешті, документ заохочує до взаємоподілу досвідом.