Австралія: У середині березня слухання апеляції кардинала Пелла
  • Пон, 03/02/2020 - 11:42

У середині березня відбудеться засідання Верховного суду Австралії для розгляду апеляції адвокатів кардинала Джорджа Пелла, котрі стверджують, що засуджуючий вирок винесли, незважаючи на «виправдані сумніви» на користь обвинуваченого.

Колишнього префекта Секретаріату у справах економічних питань Святого Престолу та Архиєпископа Сіндея було засуджено у 2018 році до шести років позбавлення волі за сексуальні домагання до двох підлітків хористів у 1996 році, коли він був Архиєпископом Мельбурна. Згідно з рішенням, він може подати заяву про умовно-дострокове звільнення лише після відбування 3 років та 8 місяців ув'язнення.

З лютого 2019 року кардинал Пелл перебуває у в’язниці. На початку січня його перевели з Мельбурнського карного закладу до в'язниці з найвищим рівнем безпеки в Барвоні на південний захід від Мельбурна. Там ув'язнені найнебезпечніші злочинці, серед них члени мафії.

Йому досі не дозволяється служити Літургію, оскільки, як стверджує керівництво, засуджені не можуть мати доступу до вина. Він може мати до двох відвідувань на тиждень. Як зізнався, він відбуває примусові річні реколекції та веде духовні записи. Він провадить душпастирську опіку серед ув'язнених за допомогою листування.

За словами відомого ватиканіста Едварда Пентіна, в різних верствах австралійського суспільства зростає переконання, підкріплене думкою апеляційного судді Марка Вайнберга, що кардинал «напевно не скоював цих вчинків». До того ж виявлено, що поліція штату Вікторія спробувала використати  звинувачення проти кардинала, щоб відвернути увагу від корупційного скандалу в цій установі. Це може пояснити, чому виносили вирок, незважаючи на дуже сумнівні докази, включаючи той факт, що одна з жертв перед смертю визнала, що її не домагався кардинал Пелл, і що доказами у справі проти кардинала були лише покази другої жертви, які заперечували покази 20 свідків, викликаних захистом.

Святий Престіл, визнаючи компетенцію австралійських судів у цій справі, не позбавив кардинала Пелла кардинальської гідності, поважаючи принцип передбачуваної невинуватості до часу остаточного рішення. Коли це відбудеться, мають провести канонічне розслідування у всій справі.

Апеляційне слухання у Верховному суді Австралії відбудеться близько 12-13 березня. Незрозуміло, скільки часу знадобиться семи суддям, щоб зробити висновки та винести рішення. На думку Пентіна, це станеться за кілька тижнів після слухання апеляції.

Якщо апеляція кардинала буде успішною, його негайно звільнять, але якщо покарання залишиться, йому доведеться відбути як мінімум два роки та вісім місяців ув'язнення.